Unga teatern turnerar med föreställning om sexualitetens historia

I torsdags hade Unga Teatern premiär för humorföreställningen Seksiesitys som genom filosofiska och kulturella infallsvinklar undersöker den mänskliga sexualitetens historia.

Skådespelaren Marika Parkkomäki är aktuell med monologen Seksiesitys på Unga Teatern. Föreställningen riktar sig till tonåringar och utforskar vilka religiösa och kulturella fenomen som format människans sexualitet.
29.04.2022 15:31 UPPDATERAD 02.05.2022 10:31
Monologen Seksiesitys (Sexföreställningen) är skriven och regisserad av Ruusu Haarla och marknadsförs som en lärorik komedi för ungdomar i åldrarna 12-16 år. Haarla berättar att föreställningen utforskar hur till exempel kapitalismen och den katolska kyrkan format människans självbild och synen på kvinnor och sexualitet.
– Jag har velat närma mig den unga målgruppen likvärdigt med hur jag förhåller mig till vuxna. Jag tycker om utmaningen att ta ett ämne som är komplicerat och göra det begripligt genom bilder och fysiska uttryck på teatern, säger Haarla.
Hon vill bidra med en annorlunda ingång till människans sexualitet än den man lär sig under hälsokunskapslektionerna i grundskolan, som bland annat fokuserar på människans anatomi.
– När jag tänker tillbaka på mig själv i tonåren inser jag hur stigmatiserad sexualitet var för mig. Och hur mycket ångest det fanns bakom de kommersiella intressena för hur man förväntas vara som pojke eller flicka, och vad det innebär att vara "sexig".

Kommer på svenska

Föreställningen är en timme lång och språket finska. Efter premiären framförs monologen på Unga Teaterns scen i Lillklobb torsdagen den 5 maj och lördagen den 7 maj, innan den åker ut på en klassrumsturné runtom i Finland som sträcker sig över våren 2023. Skådespelaren Marika Parkkomäki är ensam på scenen, men tar hjälp av en följeslagare i form av en docka i människostorlek.
Monologen kommer även ha premiär på svenska under hösten nästa år och spela fram tills sommaren 2024. I den svenska uppsättningen är det Unga Teatern-skådespelaren Stella Laine som står på scenen. Hon ligger också bakom idén till föreställningen.
Unga Teatern sätter även upp monologen Sexföreställningen på svenska under hösten 2023.
Haarla berättar att hon bland annat har studerat den marxistiska och feministiska filosofen Silvia Federicis bok Caliban And The Witch (2004) för den historiska och filosofiska bakgrunden till föreställningen. Hon nämner också Marko Meretvuos Seksin ja uskonnon vaiettu historia (2016) och Kaari Utrios böcker om kvinnohistoria som viktiga bakgrundskällor.
– I och med kapitalismkritiken som kommer fram kan man säkert säga att föreställningen är "vänster". Men jag har velat skriva en pjäs för alla oberoende av var man står politiskt. Tanken är att bidra med fakta, och en bild av sexualitetens historia, säger Haarla.
Samtidigt är det just i framförandet av fakta om människans sexualitet som en stor del av humorn i föreställningen kommer fram, säger Haarla.
– Det finns något skrattretande i situationer där vuxna tror att de har alla svar på hurdan människans sexualitet är.

Ruusu Haarla

Ålder: 33 år.
Är: regissör, dramaturg och pjäsförfattare.
Bosatt och uppvuxen i: Helsingfors.
Utbildning: Examen i regi och dramaturgi från Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors 2016.
Jobbar för tillfället: med att skriva en dokumentär föreställning om Europas historia.
Rättelse måndag 2 maj kl. 8.39: Rubriken korrigerades eftersom den tidigare riskerade vara vilseledande.

ANDRA LÄSER