Finlandssvenska Otto Nyholm har ett annorlunda sommarjobb – faller fritt i sommar

Slagsmål, skottlossningar och huvudstupa fall från 12 meter. Österbottningen Otto Nyholm jobbar som stuntman i Sverige i sommar.

Otto Nyholm och hans kollegor spelar dubbla föreställningar dagligen klockan 13.30 och 17.00 i sommar. Så här ser det ut när han genomför ett av sommarens huvudnummer: "höga fallet".
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
22.06.2022 19:26 UPPDATERAD 23.06.2022 13:52
När HBL ringer upp stuntmannen Otto Nyholm, 24, har han just käkat lunch och har en kort paus innan dagens andra föreställning. Nyholm, som är bosatt i Munsala utanför Nykarleby, har ett annorlunda sommarjobb i år: som stuntskådespelare i föreställningen Wild West Stunt Show på den svenska äventyrsparken High Chaparral i Kulltorp i Småland.
– Det är riktigt roligt! Jag har inte haft några dåliga dagar än så länge, säger Nyholm.
Showen riktar sig till barnfamiljer som besöker parken där det också finns andra nöjesattraktioner och shower i vilda västern-miljö. Halva ensemblen består av skådespelare med repliker, medan andra halvan – där Nyholm ingår – är stuntmän.
Föreställningen handlar om den amerikanska 1800-talsdetektiven Kate Warne (som funnits på riktigt), som bland annat blivit känd för att hon klädde ut sig till man och haffade bovar.
Nyholm gör roller som smed och bankir, och råkar bland annat ut för svärdfäktning, slagsmål, skottlossningar och fall.
– Jag är sliten varje dag, men det är bara att kämpa på. Jag är ju här för att jobba, och det är god stämning i gruppen.
Otto Nyholm (till höger) drömmer om att vara stuntman i någon actionfilm med "häftig koreografi". I sommar är han aktuell som stuntman vid äventyrsparken High Chaparral i Sverige.

Fall från 12 meter

För ett par år sedan gick Nyholm en ettårig utbildning till stuntskådespelare vid International Stunt Academy i Tvedestrand i södra Norge. Men stuntkarriären fick egentligen sin början när han började slå volter hemma på studsmattan som barn.
När han intervjuades i tv-programmet Efter nio för två år sedan svarade han att "jakten på adrenalin" fick honom att börja syssla med stunt. Ett av hans favoritstunt är att ramla från höga höjder, gärna så att han först slår i en kant i fallet.
Höga fall är något han minst sagt får öva i sommar. Efter varje föreställning av Wild West Stunt Show frågar konferenciererna om publiken "vill se något mer?". Efter att barnen i publiken har ropat "ja!" kommer tre stuntmän ut på scenen igen: två som tryggar säkerheten och en Otto Nyholm som klättrar upp i en mast.
Det tolv meter långa fallet kallas "höga fallet", och marknadsförs som ett av äventyrsparkens mest berömda nummer.
– Man hoppar mot en matta på marken med huvudet neråt så länge som möjligt. Det ska se ut som att man landar på huvudet, men i sista sekund vänder man sig om, säger Nyholm.

Hur reagerar barnen?

– Alltså … De blir tysta tills man stiger upp igen. Då de ser att allt har gått bra får man jubel och applåder.

Hur hög är skaderisken i det här jobbet?

– Den är hög, så man vågar inte ta några risker. Om man skulle få en liten skada är den svår att bli av med när man jobbar så mycket, så det vill man undvika.

Stuntman på tv

Nyholm berättar att han åkte till Sverige i början av maj för att repetera. Under sommaren blir det många dagar med dubbla föreställningar innan spelperioden är över i slutet av augusti.
Efter sommaren kommer Nyholm att synas i tv-serien Stuntfarmen som produceras av Parad Media för Svenska Yle. Och målet inför framtiden är rätt klart:
– Det är att träna och jobba hårt, ladda upp klipp till sociala medier och delta i olika workshops. Förhoppningsvis landar man något filmjobb då.

ANDRA LÄSER