Förädla de sista tomaterna till hemlagad ketchup, sylt och dessert

Närodlade grönsaker är temat för årets matkulturmagasin som Marthaförbundet lanserade i samband med den finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober. Här bjuder Martha på några recept som får dig att upptäcka nya smaknyanser hos tomaten.

Sommarens sista tomater kan med fördel kokas till ketchup och sylt och sparas till vintern, då smaken av färska, mogna tomater känns avlägsen.
15.10.2020 10:11
Tomat, gurka och paprika känns självklara som grönsaker på finländarnas tallrikar. Just därför har Marthaförbundet valt att lyfta fram dem som tema i årets matkulturmagasin.
– Vi vill lyfta fram de inhemska odlarna, samt ge tips och inspiration på hur man kan variera sig då man serverar gurka, tomat och paprika. Samtidigt lyfter vi fram sorter som paprika, chili och sparris som det ännu inte är så många i vårt land som odlar, säger Elisabeth Eriksson som är hushållsrådgivare på Marthaförbundet.
Hon har bidragit med recept till matkulturmagasinet Odlade grönsaker. Magasinet riktar sig både till den som köper grönsaker och den som odlar själv.

ANDRA LÄSER