28 personer dömda för ärekränkning av prästen Marjaana Toiviainen

Marjaana Toiviainen i maj 2017. Bild: Vesa-Matti Väärä/Lehtikuva

Helsingforsprästen Marjaana Toiviainen ska få sammanlagt över 30 000 euro i skadestånd.

Helsingfors tingsrätt gav på fredagseftermiddagen sin dom i fallet där prästen Marjaana Toiviainen utsatts för ärekränkning och olaga hot.

De dömda personerna har både offentligt och privat skrivit meddelanden om och till henne under 2017. Kommentarerna har varit av sådant slag att rätten ser dem som ärekränkning.

Hon kallades bland annat "Allahs hora", "född av satan" och flera kommentarer anspelade på sex.

Toiviainen blev känd som en försvarare av de asylsökandes rättigheter och har bland annat varit med om att ordna nödinkvartering i kyrkan. Hon har deltagit i flera demonstrationer mot deportering av flyktingar. Hennes agerande gav upphov till över 20 klagomål till Helsingfors domkapitel.

En del av de dömda sade i sitt svar att skriverierna inte var ämnade att kränka Toiviainen personligen, utan att det handlade om att kritisera en tjänstemans arbete. Tingsrätten ansåg ändå att alla de 28 svarande hade gjort sig skyldiga till brott och de dömdes till böter för ärekränkning. En av personerna dömdes även för olaga hot.

Därtill dömdes de alla att betala skadestånd till Toiviainen för det lidande som de orsakat henne, samt ersätta hennes rättegångskostnader. Den sammanlagda summan för skadestånden är över 30 000 euro.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning