28/6: Kållåda med fart

Färsk vitkål, köttfärs och 30 minuter. Det är i princip allt som behövs för en snabb kållåda.Bild: TT

Är du sugen på kållåda, men har ont om tid? Här kommer ett recept på en ordentligt trimmad variant som står på bordet efter en dryg halvtimme.

Snabb kållåda

För 4 personer, 35 minuter

500 g köttfärs

1 färskt vitkålshuvud

1 liten gul lök

1 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1–2 msk ljus sirap

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Att äta till:

färska grönsaker

rårörd lingonsylt

kokt potatis

Gör så här:

1. Dela kålhuvudet i fyra delar rakt genom roten. Skär bort roten och skär resten i ett par centimeter stora bitar. Skala och hacka löken fint.

2. Hetta upp en rymlig stekgryta på spisen. Bryn kål, lök och köttfärs i lika delar smör och rapsolja. Rör i grytan då och då. Tillsätt vatten efter 5 minuter samt kalvfond, sirap och sparsamt med salt och peppar. Låt allt koka upp och sjuda 5 minuter under lock.

3. Töm grytans innehåll i en ugnsfast form och sätt in i 200 graders ugn i 20 minuter. Servera med rårörda lingon, grönsaker och kokt potatis.