28/6: Kållåda med fart

Färsk vitkål, köttfärs och 30 minuter. Det är i princip allt som behövs för en snabb kållåda.Bild: TT

Är du sugen på kållåda, men har ont om tid? Här kommer ett recept på en ordentligt trimmad variant som står på bordet efter en dryg halvtimme.

Snabb kållåda

För 4 personer, 35 minuter

500 g köttfärs

1 färskt vitkålshuvud

1 liten gul lök

1 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1–2 msk ljus sirap

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Att äta till:

färska grönsaker

rårörd lingonsylt

kokt potatis

Gör så här:

1. Dela kålhuvudet i fyra delar rakt genom roten. Skär bort roten och skär resten i ett par centimeter stora bitar. Skala och hacka löken fint.

2. Hetta upp en rymlig stekgryta på spisen. Bryn kål, lök och köttfärs i lika delar smör och rapsolja. Rör i grytan då och då. Tillsätt vatten efter 5 minuter samt kalvfond, sirap och sparsamt med salt och peppar. Låt allt koka upp och sjuda 5 minuter under lock.

3. Töm grytans innehåll i en ugnsfast form och sätt in i 200 graders ugn i 20 minuter. Servera med rårörda lingon, grönsaker och kokt potatis.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33