Trump gjorde comeback med tal om "stulet" val

När USA:s förre president Donald Trump talade i Florence i delstaten Arizona var det hans första stora publika framträdande för året. Han upprepade återigen sina felaktiga påståenden om ett "stulet" val.

Donald Trump talade i Arizona.
16.01.2022 07:43 UPPDATERAD 17.01.2022 08:35
– Vi vann de där valen. Vi vann stort. Vi kan inte låta dem komma undan med det, sade Donald Trump inför tusentals anhängare.
De personer som samlats fick höra det förväntade.
– Vi har fått nog av att få våra liv styrda av politikerna i Washington, sade Trump.
– De radikala demokraterna vill förvandla USA till ett kommunistland.

Avråddes tala på årsdag

Trots att Donald Trump förlorade presidentvalet 2020 med över sju miljoner röster till Joe Biden, och efter det förlorat flera överklaganden i domstolar, fortsätter expresidenten felaktigt hävda att valet var riggat och att segern stulits från honom.
Ingen av de utredningar som gjorts i olika instanser har visat på något utbrett valfusk eller andra oegentligheter.
Trump gjorde sin comeback i Arizona efter att ha blivit avrådd att hålla tal på årsdagen av stormningen av kongressen, den 6 januari. Mötet var det första inför en stor publik sedan i oktober.

"Hela världen skrattar"

Förutom presidentvalet handlade talet om Trumps andra favoritämnen: hur orättvist behandlad han är i media, öppna gränser och att USA blivit ett land "som hela världen skrattar åt".
I publiken fanns skyltar med texten "Trump 2020" och "Trump 2024". Men något besked om nästa presidentval gav han inte.
Det var första gången sedan juli 2021 som Trump besökte Arizona, en delstat där han såg sig besegrad som första republikanska presidentkandidat på 24 år.

Anlänt dagar i förväg

En del av de Trumpsupportrar som kommit för att lyssna på talet hade anlänt dagar i förväg ända ifrån Florida och Texas.
Trumpanhängaren Jennifer Winterbauer, som stod längst fram i kön till mötet, sade att hon hade kommit dit för att höra "sanningen" från Trump.
– Han säger alltid sanningen om allting: ekonomin, tillståndet i världen, USA, sade hon.
Trump som är permanent avstängd från twitter för sina påståenden om presidentvalet, har hållit en relativt låg profil i politiken sedan han lämnade sitt ämbete. Men han är fortfarande en framträdande person i det republikanska partiet.

ANDRA LÄSER