Gotlandsbolaget köper Eckerös fartyg Birka

Rederi Ab Eckerö har sålt sitt kryssningsfartyg Birka Stockholm. Köpare är Rederi Ab Gotland. Kryssningarna på Östersjön fortsätter.

Birka Stockholm kommer att börja gå i kryssningstrafik på Östersjön när den nya ägaren Gotlandsbolaget tar över.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
27.03.2023 20:51
Rederiaktiebolaget Eckerös kryssningsfartyg Birka Stockholm blir kvar på Östersjön. På måndagen meddelade rederiet att kryssningsfartygets sålts till Rederi AB Gotland för omkring 38 miljoner euro.
Gotlandsbolaget beräknas ta över Birka Stockholm under april månad.
Fartyget kommer att användas i trafik mellan Stockholm, Mariehamn och Visby, uppger Gotlandsbolaget.
”Birka Stockholm är ett renodlat passagerarfartyg, och vi ser stora möjligheter för henne att komplettera Gotlandstrafiken. Med Birka Stockholm befäster vi ytterligare vår position inom passagerarsjöfart i Östersjön”, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget i rederiets pressmeddelande.
Fartyget kommer enligt Gotlandsbolaget att erbjuda kryssningar som ett komplement till den gotlandstrafik som redan finns. Gotlandsbolaget tror på Visby som kryssningshamn.
I början av mars uppgav Rederi Ab Eckerös vd Björn Blomqvist att rederiet haft fyra olika spekulanter på Birka på besök i Mariehamn under februari. En del spekulanter kom också från länder längre bort.
Birka har legat i hamn i Mariehamn i snart tre år sedan hon togs ur trafik under coronapandemin. Innan dess gick hon i kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn för Rederi Ab Eckerö.
Försäljningen av Birka Stockholm föranleder en nedskrivning på cirka 12 miljoner euro i Rederi Ab Eckerös årsredovisning för 2022. Årsredovisningen offentliggörs i mitten av april. Nedskrivningen avviker från rapporten för fjolårets sista kvartal som publicerades den sista februari.

ANDRA LÄSER