Taimer har vuxit enbart med egna pengar

Till skillnad från många andra uppstartsföretag har Fredi Palmgrens Taimer i flera år vuxit helt utan utomstående finansiering. I dag besöker han Slush för att presentera sitt förnyade administrationsverktyg.

Nytt samarbete. Sampsa Laine och Anna Eklund på Nordea, som inleder samarbete med Fredi Palmgrens företag Taimer.
Patrik Harald
30.11.2017 05:16
För två år sedan träffade HBL helsingforsaren Fredi Palmgren på teknologikonferensen Slush där han visade upp Taimer, ett sälj- och administrationsverktyg för företag. Produkten ska underlätta företagens kund- och säljhantering, och innehåller dessutom funktioner som tidsregistrering, faktureringar, resursplanering, kalendrar och projekthantering.
Många entreprenörer besöker Slush för att hitta investerare som kan hjälpa med finansiering så att företaget kan växa snabbare. Men Palmgren har fortfarande inte tagit in några utomstående investerare. Orsaken är att det inte har behövts – Palmgren och hans affärspartner Eero Saarinen hade egna besparingar när företaget grundades. Dessutom började Taimer rätt tidigt generera intäkter och företaget har gjort plusresultat i tre år redan.

Nya produkter, nytt samarbete

När Slush öppnar i dag finns Palmgren åter med för att lansera ett förnyat produktpaket. En viktig målgrupp är nämligen de hundratals andra uppstartsföretag som finns på plats i mässcentret. Förutom de tidigare versionerna av administrationsverktyget, släpps nu även två ”lättare” versioner, avsedda för riktigt små företag. Den ena är gratis och tar sikte på en- eller tvåpersoners företag, medan den andra är avgiftsbelagd och är designad för små team. Tanken med gratisversionen är att få användare på kroken och att de senare, när deras företag växer, ska bli betalande kunder.
Nytt är också att Taimer inleder samarbete med Nordea kring automatisk betalningshantering, som e-fakturering, köp- och säljreskontra, reseräkningar och betalningsuppföljningar. Samarbetet underlättar användarnas betalningar i hela Norden.
– För ett litet företag som utvidgar sin verksamhet är de övriga nordiska länderna det naturliga första steget, säger Anna Eklund, chef för Nordeas finländska kontant- och kortverksamhet.
Även om det är Nordea som sköter betaltrafiken så är Taimer det varumärke som möter kunderna. Samarbetet mellan Taimer och Nordea har tagit några månader att bygga upp.
– En ovanligt kort tid för vår del, säger Sampsa Laine, direktör för Nordeas digitala bankverksamhet.
Att stora banker inleder samarbete med uppstartsföretag håller på att bli allt vanligare. I Nordeas nya strategi ingår att integrera banktjänsterna med program från tredjepartsleverantörer.
– Uppstartsföretagen är ofta kvicka och jobbar med den senaste tekniken. Därför samarbetar vi gärna med en mindre partner. Men målet är inte bara att samla ihop en stor mängd partnerföretag, utan att satsa på de bästa, säger Laine.

Internationell lansering

Några år efter starten har Taimer kunder förutom i Finland även i bland annat Sverige, Litauen och Sydafrika.
– Vi beslöt att först bygga upp verksamheten i Norden och Baltikum och några andra provländer. Snart trampar vi på gasen mot den internationella marknaden. Ända från starten har visionen varit att växa internationellt. Med de nya versionerna söker vi snabb tillväxt och skalar upp till många flera marknader under nästa år, säger Palmgren.
Det betyder att företaget bygger upp säljteam i nya länder, vilket kräver mer resurser. Och då kommer kostnaderna att öka samtidigt som intäkterna kan komma med fördröjning. Det innebär att också Taimer slutligen behöver utomstående finansiering. Därför kommer Palmgren att hålla ögonen öppna för investerare vid årets Slush.
– Jag ska tala med så många som möjligt. Det är bra att etablera kontakter och se vad som fungerar. En bra relation mellan entreprenör och investerare är viktig.
I dag har Taimer 13 anställda i Finland och ska snart rekrytera fler. Därefter sker nyrekryteringen främst utomlands.
Om entreprenörskap rent allmänt säger Palmgren att han inte skulle byta en enda dag, men att nog måste man vara lite galen och ha mycket passion för att köra i gång ett företag från noll - och ha en fru och familj som stöder en.
– Den som startar ett företag gör klokt i att ha ett par års besparingar i fickan. Annars kan det bli svårt om ens idé eller produkt inte säljer som väntat eller om det kommer andra oväntade hinder på vägen – vilket det alltid gör.

Slush öppnar i dag

Slush, som är en konferens för uppstartsföretag, hålls på torsdag och fredag i mässcentret i Helsingfors.
I årets slutsålda evenemang deltar cirka 20 000 personer från över 130 länder.
Cirka 2 600 uppstartsföretag är representerade och 1 500 investerare är närvarande.
Förutom huvudevenemanget i dag och i morgon hålls under hela veckan ett par hundra kringevenemang runtom i staden.

ANDRA LÄSER