Så här ser Finlands jubelbarn ut – 50 år senare

Det kom ett samtal till redaktionen. Det var en person som undrade om Hufvudstadsbladet tänker följa upp en artikel från år 1967. Det var då en smått spännande men framför allt fin historia rullades fram.

Marina Maatela-Indrenius-Zalewskis mamma påminde alltid dottern om att hon ska vara med i Hufvudstadsbladet då hon fyller femtio. Som liten bebis korades hon till HBL:s "jubelbarn" när Finland firade femtio år som nation.
Sofia Holmlund
29.01.2017 07:00 UPPDATERAD 29.01.2017 12:08
När Finland firade femtio år som självständig nation uppmanades läsarna att visa upp rikets nya medborgare: bebisarna! HBL kom att kalla dem för jubelbarn.
"Vi tänker i n t e starta någon babybildstävling nu, men under veckan fram till trettondag tar Dagboken emot bilder av jubelårets barn: sedan ska vi publicera några utvalda."
Så löd uppropet den 31 december 1967. Drygt en vecka senare skriver den dåvarande Familjekalenderns redaktör Birgitta Jernvall att redaktionen är insnöad i babybilder men att man valt ut tio porträtt. Det är då HBL kommer med sitt löfte:
"Och så börjar vi presentationen av tio jubelbarn som får fira sin 50-årsdag med bild på Familjekalendern när Finland fyller 100"
I dag, femtio år senare, då löftet fallit i glömska, börjar detektivarbetet. Vad har det blivit av de här tio bebisarna? Informationen är knapphändig då de flesta bebisar bara är nämnda med förnamn. Vem är Yael, Claus, Michaela, Jan Peter, Patricia, John, Raul Christian och den "anonyma ynglingen"?
Det vi vet är att baby Marina heter Maatela-Indrenius-Zalewski i efternamn. Hon blev psykolog och psykoterapeut.
– Det här urklippet var viktigt för min mamma, hon dog för en liten tid sedan.
Mamman vårdade ömt urklippet ur HBL och klistrade in det i en babybok.
– Urklippet har inte fallit i glömska, för mamma har alltid påmint mig. "Sen när du fyller femtio...".
Bilden på baby Marina togs av en familjebekant, fotografen Kaius Hedenström som jobbat både på Pressfoto och på Lehtikuva.
Maatela-Indrenius-Zalewski växte upp främst i Helsingfors, men delvis också i Rovaniemi. Sedan blev det Åbo Akademi och i dag är hon specialiserad på arbetshälsa. Hemmet finns i Esbo där hon bor med man och två barn. Hon fyller femtio den 13 februari.

Hemlighetsfulla jubelbarn

Efter en del ansträngningar lyckas vi spåra en annan av bebisarna. Christer Hermann Barck svarar i telefon från Ukraina. I dag har han företag inom polyuretan- och metallindustrin i Finland, Estland och Lettland. Och nu hoppas han på Vitryssland och Ukraina.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Hermann Christian Barck är det andra jubelbarnet som HBL lyckats spåra. Bebisbilden i HBL för femtio år sedan är inte hans enda framträdande i tidningen. Som barn skickade han också in en teckning som publicerades efter att han sett en pjäs på Svenska Teatern.
Han beskriver sig själv som en äventyrlig och internationellt sinnad person. Förutom de två inhemska talar han också tyska, spanska, engelska, franska och ryska hjälpligt.
– Jag har bott, studerat och arbetat utomlands en stor del av mitt liv. Jag ville snabbt ut i världen som ung och inte fastna i långa akademiska studier i mitt hemland.
En del kanske har träffat på Barck då han varit språk- och slöjdlärare både på Arbis och i skolor i huvudstadsregionen.
Det var kusinen Lars Barck som för femtio år sedan skickade in bilden. Babybilden är inte Christer Hermann Barcks enda framträdande i HBL.
– Jag skickade in en teckning efter att vi sett en pjäs på Svenska Teatern, minns han.
Pappan och litteraturprofessorn Per Olov Barck blev på sin tid anställd på HBL av självaste Amos Anderson. Barck senior var kulturredaktör åren 1935–1939 och 1944–1949.
Christer Hermann Barck har en hälsning till den nya generationen finländare:
– Lär er språk och åk ut i världen för att återvända tusen erfarenheter rikare. Och inte bara engelska och den anglosaxiska kulturen. Lär er att älska på spanska, göra affärer på kinesiska, sjunga på franska och läsa Goethe på tyska!
I dag har han två halvmexikanska döttrar varav den ena är bilmekaniker i Finland och den andra studerar teater i Mexico city. Femtio år blir han den 6 mars.

Rysligt oväder

VEM ÄR DE I DAG? Namnen med start från översta raden från vänster: Claus, Jan-Peter, John, Raul-Christian, Patricia, Michaela, "anonym yngling" och Yael.
Även om HBL:s jubelbarn inte kommer ihåg det själva, så firade nationen Finland sin femtioårsdag i rätt så eländigt väder. Så här skrev Inger Lindman om den 5 december 1967: "Nej aldrig kan det dansas på gatorna när vi har nationaldag."
Det var snöyra, insnöade juldekorationer och standaren på Alexandersgatan som "klafsade som tvätt på tork". Dessutom fastnade spårvagnarna i spåren och bussarna ställde sig tvärs över gatan medan slasket vällde upp på trottoarerna. Som mest blåste det 8 beaufort, motsvarande upp till 20 meter i sekunden.
Och ska man tro HBL femtio år tidigare, alltså 1917 var vädret inte mycket bättre då heller. På Finska viken rasade en häftig nordlig storm som fick många segelfartyg och stora ångare att sjunka.
Lagom till självständighetsdagen kan det hända att man i jubelbarnens familjer serverade buljong, ostkex, stekt kyckling, kokt potatis och grönsaker med gelé. Och glass till efterrätt. Den menyn rekommenderade i alla fall HBL:s matskribent till den lediga dagen.
När det blev dags att tänka på födelsedagspresenter och julklappar till barn i olika åldrar 1967 så kanske föräldrarna inspirerades av annonserna i HBL. Ville man handla på Sokos så kunde man välja mellan "näpna dockor i gulligt urval". Eller vad sägs om en inhemsk Dolly-docka med blundögon och ett års garanti? Den kostade föräldrarna 11 mark och 20 penni. Alternativt då en fjärrstyrd och batteridriven polisbil av märket Mercedes-Benz komplett med rött blinkljus på taket för 21 mark.
Det är också möjligt att ett och annat jubelbarn såg Finlands jubileumsfyrverkerier den sjätte december tillsammans med föräldrarna. Enligt HBL:s reporter gick det till ungefär så här:
"Självständighetsjubileet kulminerade i en sällan skådad ljusfest på onsdagskvällen då fyrverkeribatterierna under 20 minuters tid i Södra hamnen skickade upp raketer som exploderade i de mest skojiga figurer och kulörer. 45 000 mark gick upp i rök. Halva huvudstaden badade i ljus."

Är du eller känner du John, Raul Christian, Michaela, Claus, Yael, Jan Peter, Patricia eller den "anonyma ynglingen" på bilderna? Hör då av dig till sofia.holmlund@hbl.fi eller ring 044 7835899.

ANDRA LÄSER