Finlandssvenska kläddesignern Ella Boucht syr om historien – queera kroppar ska också passa in på promotionen

Frack för män och aftonklänning för kvinnor. Så har promotionen sett ut år efter år. Och vad gör hen som har en kropp som inte passar in i någondera formen? Den finlandssvenska kläddesignern Ella Boucht har fått uppdraget att skapa ett tredje, ickebinärt klädalternativ. 

Londonbaserade kläddesignern Ella Boucht är aktuell med att skapa en ickebinär promotionsdräkt för Nationalbiblioteket i Helsingfors. Till vardags arbetar hen som kläddesigner i London.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
11.02.2023 05:01 UPPDATERAD 13.02.2023 09:20
Ella Boucht blev uppmärksammad i medierna för sin vadderade jacka som bars av artisten Rihanna på Paris Fashion Week år 2016. Nu är hen aktuell med att designa ett tredje klädalternativ inför utställningen Promotionens jubelår 2023 på Nationalbiblioteket i Helsingfors i mars.
– Det känns ganska galet att jag som designer ska bestämma vad andra ska ha på sig under promotionen i framtiden. Men det är en otrolig ära att få skapa flera valmöjligheter, säger Boucht.
När HBL träffar Ella Boucht en eftermiddag i januari har hen tillbringat de senaste dagarna i Helsingfors bildarkiv för att få en djupare förståelse för promotionskulturens historia.

ANDRA LÄSER