Sean Bergenheim: Fel av förbundet att tala om kostnader för spelare – alla vill spela i VM om de kan

Sean Bergenheim riktar skarp kritik mot Ishockeyförbundet och vill se större förståelse för att spelare tackar nej till spel i VM efter långa och tunga klubblagssäsonger.

Sean Bergenheim
19.04.2018 12:19 UPPDATERAD 19.04.2018 16:48
Sean Bergenheim har spelat tre VM-turneringar, representerat klubbar i ligan, i SHL, i NHL, i ryska ligan, i schweiziska ligan och i AHL. I ett öppet brev riktar han skarp kritik mot Ishockeyförbundet och förbundets kommentarer om att unga spelare inte ställer upp för spel i VM.
Så här skriver Bergenheim:
"Människor inom finsk och även svensk ishockey verkar inte förstå hur NHL förändrats sedan förra (eller då lönetaket introducerades 2005) NHL-lockouten och hur det påverkat så mycket annat än bara NHL-lönerna.
Då större kontrakt tidigare delades ut till spelaren som nådde sin andra halva av karriären går numera långa och stora kontrakt till spelaren redan i en yngre ålder. Detta har lett till att spelarna har större och viktiga beslut att ta i en ung ålder. Jag tror inte de unga spelarna själv ser/märkt detta då de inte var med om ändringen som skedde under de två senaste lockouten och som tagit oss till situationen i dag.
Det ser ut för mig att också ishockeyförbundet totalt missat detta, utifrån deras kommentarer angående de unga spelarnas deltagande eller icke-deltagande i VM.
En säsong i NHL och även KHL är tyngre och tuffare än vad flesta människor förstår och man är mer sönder efter en säsong än vad det skrivs om i media. Lägg till OS och VM så blir spelmängden nästan omöjligt tuff.
Att VM spelas så sent under säsongen hjälper inte heller. En ung spelare måste ha sommaren för att återhämta sig och vila och sedan också utvecklas och träna oerhört hårt inför nästa säsong. Den tiden av året är mycket viktig för dessa unga spelare och deras karriärer.
Glöm inte heller bort att det ofta är NHL-lagen som ber sina unga spelare att inte åka till VM för att de vill att spelaren jobbar på att bli starkare, snabbare och skickligare. Det är alltså inte alltid direkt spelarnas egna beslut, utan pressen från NHL-klubbarna som är bakom besluten.
Jag skulle slå vad över att varje finländsk NHL spelare vill spela för landslaget varje gång de verkligen kan, och vi kan glömma det här med att landslagstränaren Lauri Marjamäki är orsaken till att många tackar nej, det har alltid varit en hederssak för spelaren att spela för lejontröjan.
Sällan under min karriär har jag varit i så bra LAG som just då jag spelat för landslaget tack vare enigheten i den finska lagledningen, tränarna och lagkamraterna.
Spelarna är definitivt tacksamma för hjälpen de fått av förbundet och ställer visst upp då de kan. Att börja räkna pengar vad spelaren kostat förbundet håller inte, speciellt om man då inte räknar med de intäkter spelarna inbringat.
Jag tycker den diskussionen egentligen är helt onödig och kanske var en miss från förbundets sida. I slutändan är det ändå spelarna som gjort jobbet och spelarnas talang som tagit dem dit de nått och de måste ta beslut för sin framtid.
Jag hoppas publiken ser den stora bilden, att automatiskt vänta sig unga NHL-spelare till VM inte är realistiskt numera även om jag själv, såsom alla andra, hoppas att varje år se de bästa spelarna i landslagsdressen."

Sean Bergenheim spelade för Frölunda i SHL den här säsongen och har representerat Finland i tre VM-turneringar.

ANDRA LÄSER