Wada anklagar USA för politisk utpressning – kan leda till att amerikanska idrottare inte får delta i OS

Konflikten mellan USA och antidopningsorganisationen Wada kan leda till att amerikanska idrottare inte får ställa upp i OS, menar Wada. – Att olovligen hota USA:s idrottare är skamligt, rasar Usadachefen Travis Tygart.

Om Wada stänger av USA från deltagande i OS nästa år kan Simone Biles inte bli alla tiders främsta gymnast.
Konflikten mellan Wada och USA startade tidigare i somras då Vita Huset lade fram en rapport i vilken man ansåg att Wada inte gjort tillräckligt mot Ryssland som avslöjades 2015 med en omfattande och statsstödd dopning.
USA, som är den största nationella bidragsgivaren till Wada med motsvarande cirka 24 miljoner kronor av totalt 327 miljoner, hotade med att dra in hela stödet till Wada.
Wada svarar med ett hot om nya regler som skulle innebära att de nationer som inte bidrar ekonomiskt till Wada inte får skicka sina idrottare till internationella tävlingar.

Chockade

– Ett antal regeringar över hela världen blev chockade av USA:s hot och vill att vi ska överväga att ändra reglerna så att de nationer som inte betalar därmed inte uppfyller kraven att få vara med, säger Wada-ordföranden Witold Banka till Reuters.
– Det kan få återverkningar för de aktiva från de länderna, inklusive deltagande i stora internationella tävlingar.
Chefen för USA:s antidopningsorganisation Usada, Travis Tygart, anser att Wadas hot är tomma och olagliga.
– Att hota ett lands aktiva när det är Wada som har misslyckats i sitt arbete är ganska anmärkningsvärt och en besvikelse, säger Tygart till Reuters.

"Hyckleri"

– Det är skamligt att komma med olagliga hot mot amerikanska idrottare. Wada borde i stället försöka att reparera skadan så att det blir som världen vill att det ska vara – starkt och oberoende. Det är något fel när världsorganisationen attackerar en av sina nyckelpartners som gör allt för att upprätthålla reglerna samtidigt som man är blind för länder som Ryssland som har statsstödda dopningsprogram. Det är ett otroligt hyckleri.
Enligt rapporten som Vita Huset lade fram i juni föreslogs att USA inte skulle betala sin avgift förrän USA fått större representation i Wadas styrelse och kommittéer – "en proportionerlig röst i beslutsfattandet", skriver Reuters.
Wada anklagar USA för politisk utpressning.
– Det är nu en kritisk tid för antidopningsarbetet och vi behöver enighet och inte splittring. Jag kan garantera att under mitt ledarskap kommer inte Wada att bli en del av ett politiskt spel. Om Wada har gjort misstag kan jag medge det, men jag låter inte Wada bli utpressat eller få vår position som global kontrollinstans underminerad, säger Banka.
ANDRA LÄSER