Världens mest kända låsdyrkare förbryllas när han får ett muminlås framför sig

Ett litet hänglås med en bild på Mumin, Snorkfröken och Lilla My kan väl inte vara så svårt att dyrka upp? Fel! Hundratusentals har nu sett Youtubaren Lockpickinglawyer kämpa med låset – som han berömmer när han väl får upp det.

Youtubekanalen Lockpickinglawyer dyrkar ett muminlås
Youtubekanalen Lockpickinglawyer är ett internetfenomen. Med närmare en miljard visningar och över 4 miljoner prenumeranter är kanalen en av de mer omtalade på nätet, och med tanke på innehållet är det på gränsen till udda. Det enda kanalens kreatör nämligen gör är att dyrka upp lås.
Så hur går det när en låsdyrkarexpert tar sig an ett muminlås? Både låstillverkare och tittare skickar in lås till kanalen för att se dem dyrkas upp, och den tredje augusti publicerade kanalen en video med ett lås skickat från Uleåborg. Låset är ett Abloy-lås med muminbild på.
”Det speciella med den här leksaken är att den är lika bra på och i viss mån bättre på att motstå dyrkande än vissa Master-lås.”, säger videokreatören före han börjar dyrka upp låset. Kanalen har funnits i sju år, och under den här tiden har Lockpickinglawyer dyrkat upp över tusen lås. De flesta låsen, även de som sägs vara odyrkbara, klarar han av att låsa upp på runt tio sekunder. Men hur länge tar det då honom att dyrka upp "leksakslåset" från Uleåborg?
För att få upp låset tar Lockpickinglawyer till ett specialtillverkat verktyg. Det behöver han inte ens använda för de allra mest avancerade låsen.
Det anmärkningsvärda är att han inledningsvis måste ta till ett specialverktyg för att börja dyrka upp låset, något som han inte ofta behöver. Och efter en del strul får han upp det, efter en och en halv minut.
”Okay folks, jag vet att det här plastlåset aldrig skulle vara en seriös säkerhetsanordning, men jag vet inte om det var meningen att det skulle vara ett troll. För även om det var ett troll, så var det verkligen ett bra lås!”
Efter att ha kämpat i ungefär en och en halv minut får han upp låset.
Det här är inte första gången han dyrkat upp ett Abloy-lås och har överraskats. I februari dyrkade han upp ett klassiskt Abloy-hänglås som hittas i de flesta förråden i Finland, och också då tog det en otippat lång tid för honom att dyrka upp låset.

ANDRA LÄSER