Biden talar tufft till Putin men alla vet att han lämnat bössan hemma

Biden spelar ett högt spel med Putin som motspelare, skriver Juri von Bonsdorff.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky besöker trupper vid fronten nära Donetsk i östra Ukraina, den 6 december 2021.
13.12.2021 08:26 UPPDATERAD 13.12.2021 13:43
Den ryska truppkoncentrationen vid Ukrainas gräns beskrivs allmänt som ett vågat hasardspel från Vladimir Putins håll. Mer sällan nämns det att president Joe Biden också spelar ett högt spel. Något som antingen kan sluta i en amerikansk diplomatisk styrkedemonstration, eller ett politiskt nederlag med långtgående konsekvenser.
Biden har tagit en aktiv roll i krisen genom att ställa sig i klar opposition mot den ryska mobiliseringen och det man i Washington anser sig veta att är ryska invasionsplaner. Man har ställt sig på Ukrainas sida och svurit att försvara landets suveränitet.
Efter fyra år av Donald Trumps ovilja att ta en central roll i internationell politik, vill Biden att USA återtar sin position som den globala ledaren. Den amerikanska presidenten är inte en stor anhängare av att skicka amerikanska trupper runtom i världen. Samtidigt omhuldar han gärna och ofta den glorifierade amerikanska rollen som världens moraliska ledare – i den andan måste han resa sig mot Ryssland i försvar för Ukraina.

ANDRA LÄSER