Libera: Slopa arvsskatten – ta in pengar på överlåtelsevinst i stället

Tankesmedjan Libera vill slopa arvs- och gåvoskatten och i stället ta in pengarna via skatt på överlåtelsevinst, som bärs upp först när egendomen säljs. Men någon ändring av nuvarande system är inte att vänta.

Arvsskatten upprätthålls främst för att ta in pengar till statskassan. Tankesmedjan Liberas arvsskatterapport presenterades på onsdagen.
10.12.2019 07:44 UPPDATERAD 12.12.2019 11:29
Bra i teorin, men fungerar inte i praktiken. Den slutsatsen drar tankesmedjan Libera i en rapport om arvs- och gåvoskatten. Rapporten Perintövero, Kuoleva verolaji (ungefär Arvsskatten, en utdöende skattetyp) är skriven av skatteexperten Janne Juusela på Borenius och Liberas innehållsdirektör Tere Sammallahti.
Det finländska arvs- och gåvoskattesystemet upprätthålls främst av fiskala skäl, det vill säga för att ta in pengar till statskassan. Dessutom anses skatten ha en utjämnande effekt på förmögenhetsklyftorna.
Men enligt rapporten är dagens system behäftat med så många komplikationer att det inte fungerar effektivt. Ett problem är att arv ofta ges i form av bostäder, fastigheter eller företag – egendom som ökar mottagarens förmögenhet på pappret, men inte ger några extra pengar att betala arvsskatten med. Enda sättet är att sälja egendomen, vilket inte alltid är så enkelt.