Bokrecension: Allt du inte visste att du ville veta om myror

Det kryllar inte av finlandssvenska faktabilderböcker, och Myrornas rekordbok är ett fint tillskott i utbudet. Alla har vi en relation till myran, men hur mycket vet vi om den? Katja Bargum debuterar med ett utpräglat sinne för att förmedla fakta på ett kunskapsrikt och roligt sätt.

Stackmyrans prinsessa är den listigaste myran, lär man sig i Myrornas rekordbok.
01.06.2022 05:02

Faktabilderbok

Katja Bargum och Jenny Lucander
Myrornas rekordbok
Förlaget 2022.
Ett myller av myror möter läsaren i Katja Bargums och Jenny Lucanders faktabilderbok Myrornas rekordbok. Myror myllrar på de orangea försättsbladen och finns en masse på varje uppslag. Alla har vi en relation till myran, men hur mycket vet vi om den?
Detta är Bargums barnboksdebut. Att hon är biolog, vetenskapsjournalist och har skrivit en doktorsavhandling om myror samt fackboken Myrornas hemliga liv (2019) borgar för sakkunskap. Boken belastas inte av de vanliga fallgroparna som att antalet insektben är fel eller att benen sitter på fel kroppsdel. Bargum har ett utpräglat sinne för att förmedla fakta på ett kunskapsrikt men roligt sätt. Hennes fyndiga pratbubblor tillför ett humoristiskt anslag. Du-tilltalet drar in läsaren, som möter draculamyror, pistolmyror, gaffelmyror och får ta del av häpnadsväck­ande fakta. Det går inte att värja sig för all den myrrealia som bjuds. Läsarens syn på myran får garanterat nya dimensioner.

ANDRA LÄSER