Putin vill begränsa ukrainsk spannmålsexport – ”EU uppvisar ett kolonialt beteende”

Vladimir Putin vill prata med Turkiets Recep Tayyip Erdogan om att begränsa ukrainska spannmålsexporter till Europa. EU uppvisar ett ”kolonialt beteende”, säger Putin. Samtidigt kommer uppgifter om ett nära förestående möte mellan Putin och Kinas Xi Jinping.

Vladimir Putin under ett sammanträde på Eastern Economic Forum i Vladivostok.
07.09.2022 12:29 UPPDATERAD 07.09.2022 13:46
Under det årliga Eastern Economic Forum i Vladivostok anklagar den ryske presidenten Vladimir Putin Ukraina för att skeppa merparten av sitt spannmål till EU-länder i stället för till ”de fattigaste utvecklingsländerna”, rapporterar ryska Interfax.
Många europeiska länder uppvisar ett "kolonialt beteende" och har återigen svikit utvecklingsländerna, säger Putin.
– Kanske borde vi tänka på att begränsa transporterna av spannmål och livsmedel längs den här rutten, säger han och tillägger att han ska rådfråga president Recep Tayyip Erdogan i frågan.
Enligt FN:s livsmedelsorgan WFP anlände ett skepp, med tillräckligt med spannmål för att mata 1,5 miljoner människor i torkdrabbade Östafrika, till Djibouti förra veckan. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver i ett inlägg på Twitter att 28 600 ton vete anländer i Somalia kommande veckor, och att hungern som snart riskerar att drabba området beror på Rysslands tidigare ageranden.

Hyllar juntachef

Ukraina, en av världens största exportörer av spannmål, tvingades stoppa nästan alla sina transporter efter Rysslands invasion av landet. Exporterna återupptogs i juli efter att ett avtal slutits mellan Kiev och Moskva, med FN och Turkiet som garanter.
Under Vladivostok-konferensen hyllar den alltmer sanktionspressade Putin samarbetet med länder i Asien och Stilla havs-området – bland annat med Myanmars hårdföre juntaledare Min Aung Hlaing – och kallar ”sanktionsfebern” i väst för ett aggressivt försök att beröva andra länder sin suveränitet.
– Oavsett hur mycket någon vill isolera Ryssland så är det omöjligt att göra det, säger Putin.

Träffar Xi Jinping

Han förnekar vidare att Ryssland skulle använda energi som ett ”vapen mot Europa”.
Samtidigt rapporterar statliga ryska medier att Putin och Kinas ledare Xi Jinping kommer att mötas under ett toppmöte i uzbekiska Samarkand i nästa vecka. Det blir första gången sedan Rysslands invasion av Ukraina som de två möts, tillika Xis första resa utanför Kina sedan pandemiutbrottet.
Putin och Xi har mycket att diskutera, säger Rysslands Kinaambassadör Andrej Denisov till ryska reportrar.
– Vi planerar ett seriöst, fullödigt möte mellan våra två ledare och jobbar på ett detaljerat schema med våra kinesiska samarbetspartners.

ANDRA LÄSER