Rekordpoäng tog Saarinen till VM-final – "Insatsen en seger för mig"

Jenni Saarinen stod för en kanoninsats då konståknings-VM inleddes i Stockholm på onsdagen.

Jenni Saarinen hade en lyckad VM-debut i Stockholm.
Filip Saxén
24.03.2021 17:30 UPPDATERAD 24.03.2021 17:44
Jenni Saarinen visade vad det betyder att vara bäst då det gäller då hon stod för en fantastisk insats i det korta programmet då konståknings-VM inleddes på onsdagen.
Saarinen presterade ett stabilt och jämnt program och placerade sig på en fin 14:e plats i det korta programmet. Då de 24 främsta i det korta programmet får åka i det fria programmet tog sig Saarinen till final med bred marginal.
Saarinen noterades för nytt personligt rekord då hon belönades med 63,54 poäng för sitt VM-program.
Hennes insats var tekniskt och estetiskt lyckad och hennes hopp, piruetter och stegserier satt som de skulle. Men trots att Saarinens insats var både smidig och avslappnad berättar konståkaren själv att hon inte var riktigt så lugn som hon såg ut på isen.
"Jag var betydligt mer nervös än i de tidigare tävlingarna den här säsongen. Jag fick en rejäl adrenalinboost vilket hjälpte mig framåt i dag. Jag kunde slappna av efter det andra hoppet men det var först efter det sista hoppet som jag sade till mig själv att jag kan slappna av och njuta", säger Saarinen i förbundets pressmeddelande.
Saarinen har tillbringat den här säsongen i tyska Oberstdorf där hon tränat under ledning av kända tränaren Michael Huth. Efter att Saarinen genomfört sitt lyckades program spred sig ett leende på hennes läppar då tränaren sade "jag är stolt över dig".
"Jag är på gott humör och speciellt nöjd över att sätta nytt rekord. Insatsen i sig var en stor seger för mig", säger Saarinen.
På torsdag är det herrarnas tur att genomföra det korta programmet. Valtter Virtanen representerar Finland i tävlingen och siktar på att upprepa Saarinens bragd och ta sig till final och få åka det fria programmet.

ANDRA LÄSER