Expert: Israel och Hamas lär agera försiktigare

Israeliska flygvapnet har utfört attacker mot Gazaremsan som svar på att brandballonger skickats in över Israel. Upptrappningen väcker oro för en ny militär eskalering. Israels nya ledare lär dock agera försiktigt för att inte spräcka sin sköra koalition, enligt en expert.

En israelisk brandman försöker släcka en brand som orsakats av ballonger från Gazaremsan under tisdagen.
Flygattackerna mot Gaza är de första under den nya brokiga regeringen i Israel. Den leds av den högernationalistiske politikern Naftali Bennett men består både av vänster-, mitten- och högerpartier – samt ett arabiskt parti.
– Jag tror regeringen i det här läget kommer att agera relativt återhållsamt, för att minska spänningar i den sköra koalitionen, säger Israelkännaren Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Israelisk militär bekräftar att man attackerat militära anläggningar på Gazaremsan tillhörande terrorstämplade Hamas. AFP:s utsända rapporterar om explosioner i staden Khan Yunis i södra Gazaremsan.
Den israeliska militären skriver i ett uttalande att man är redo för "alla scenarier, inklusive förnyade strider för att möta fortsatta terrorhandlingar som utgår från Gaza".

Kontroversiell marsch

De israeliska attackerna sker som svar på att ballongkonstruktioner tänkta att orsaka bränder skickats upp från palestinska områden in i södra Israel. Räddningstjänsten uppger, enligt AFP, att de orsakat omkring 20 bränder.
Från palestinskt håll har man i sin tur varit upprörd över att israeliska myndigheter godkänt en marsch där tusentals israeliska högernationalister tågade genom Jerusalems gamla stadskärna på tisdagen. Den så kallade flaggmarschen firar "återföreningen" av Jerusalem efter kriget 1967, då Israel tog kontroll över och annekterade den östra halvan av staden.
Att marschen delvis gick genom de annekterade delarna av staden ses av många palestinier som särskilt provokativt. Flera personer greps och över 30 personer skadades i samband med protester mot marschen, enligt palestinska Röda halvmånen.
Att godkänna marschen kan delvis ha varit ett sätt för den nya regeringen att undvika ytterligare kritik från den tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu och hans allierade högernationalister.
– Jag tror att man inte velat ge högern ytterligare en möjlighet att hävda att det här är en vänsterbetonad regering som nu dessutom ställer in den här marschen som man regelbundet har, säger Isabell Schierenbeck.

Pressad från höger

Brandballongerna och flygattackerna innebär det första större våldsutbrottet sedan Israel och Hamas kom överens om eldupphör den 21 maj, då efter elva dagar av intensiva strider där fler än 270 personer dödades.
Att Hamas denna gång hittills hållit sig till brandballonger, och inte som förra gången börjat skjuta raketer, visar på en viss försiktighet från deras sida, säger Isabell Schierenbeck.
– Hamas hade varit tydliga med att någon reaktion på marschen i Jerusalem var att vänta. Men responsen hade ju kunnat se ut på ett helt annat sätt.
– Nu finns det trots allt en vapenvila. Den är skör, men innebär också att internationella aktörer ligger på de olika parterna direkt för att försöka förhindra eskalering.
När Benjamin Netanyahu i veckan tvingades lämna premiärministerposten var det efter tolv år vid makten. Den nya brokiga koalitionen röstades igenom med blott en rösts marginal i parlamentet.
Den nye premiärministern Naftali Bennett, som själv är högernationalist, har fått hård kritik från Netanyahus allierade som målar ut honom som en svikare med anledning av pakten med arabpartiet Raam och den israeliska vänstern.
Trots det historiska politiska skiftet kan viss kontinuitet ändå vara att vänta i Israels militära taktik. Isabell Schierenbeck påpekar att flera personer i den nya regeringen, inte minst försvarsminister Benny Gantz, är etablerade politiker som tidigare samarbetat med Netanyahu.
– Det finns inget stort utrymme för nytänk. Det är samma militärer, i stort sett samma grupp som sitter där och tar besluten.
ANDRA LÄSER