I Princes palats är himlen alltid blå

Prince bröt mot alla konventioner när han med pengar från superhiten Purple Rain byggde sitt musikaliska komplex Paisley Park i Chanhassen invid Minneapolis i mitten av 1980-talet. Här kunde han banda sin musik, spela in videor och bo, allt under samma tak.

7801 Audubon Road, Chanhassen, Minnesota. Paisley Park, Princes kombinerade hem och arbetsplats, är vackrare på insidan än på utsidan. Ser man närmare på arkitekturen finns där dock innovationer, som den diamantformade kupolen över det ljusa atrium som var centrum för bostadsdelen.
Legenderna om Paisley Park är många men vid första åsynen känns stället i alla fall som något av en besvikelse; en låda med ett hölje av vita aluminiumpaneler invid en livligt trafikerad väg.
Skenet bedrar lyckligtvis, för innanför fasaden öppnar sig något av en sagovärld, framför allt kanske för musiker. Egentligen borde man väl se byggnaden i kvällsbelysning då en mängd violetta strålkastare lyser upp den – en allegori på sången Purple Rain.
Det diamantformade takfönster som sticker upp lite bakom ingången lyser upp atriet kring vilket bostadsdelen av Paisley Park är byggd. Här lyser en evigt blå himmel och fåglar flyger på väggarna året om, vilket kan behövas under den kalla och mörka vintern i Minnesota.

Musikerns våta dröm

Fasaden är effektivt ljudisolerande och utrymmena omfattar ett par större musikstudior i toppklass, övningsrum, musik- och videostudior samt en stor konsertsal. Här kunde popstjärnan Prince skapa allt han ville, inklusive sina fantasifulla kläder.
Inne i byggnaden får man inte fotografera och en bister vakt sätter in telefonerna i en förseglad påse som låses upp först vid utgången.
En liten besvikelse är att urnan med Princes aska, i form av en miniatyr av Paisley Park, inte är det första man ser vid ingången, vilket lär ska ha varit fallet en tid.
Egentligen gör det ingenting för resten av rundvandringen under ledning av en välpreparerad guide är magisk.
Princes legendariska studior, där också många andra artister spelat in genom åren, är en av höjdpunkterna på turen. Många av instrumenten han använt i egenskap av multiinstrumentalist finns till beskådande i olika inspelningsutrymmen.
De massiva högtalare av plast som Prince använde som sina främsta högtalare när han lyssnade på sina inspelningar är i alla fall överraskande dova i ljudet. Här hade finländska Genelec kanske haft något att erbjuda.
Efter att utrymmena fullspäckade med instrument och teknik gett ett våldsamt ha-begär, stiger man in i en intim liten restaurang med en scen. Här kunde Prince uppträda för en handfull personer under flera timmar långa musikseanser på fredagsnätterna. Inträdet var givetvis fritt men donationer kunde ges till välgörenhet!
Via nästa dörr kommer man in till videostudion och en större hall där också två av Princes många bilar är utställda: en tvåsitsig Plymouth Prowler från 1999 och en Bentley Continental GT W12 från 2006, där W står för dubbel V6, effekt 560 hk.

Gitarrist av guds nåde

I centrum av Minneapolis är nattklubben First Avenue ett av pilgrimsmålen för Prince-fans. Det var här som största delen av den Oscarsbelönade filmen Purple Rain spelades in, med den legendariska och Oscarsbelönade sången i huvudrollen.
Prince stod efter många inhiberade försök slutligen på konsertscenen också i Helsingfors sommaren 2011. Han gav full valuta för pengarna åt en fullsatt Hartwall Arena och jammade till slut i en trekvart på övertid. Lirandet var av den klassen att det troligen förorsakade en och annan gitarrförsäljning efter konserten.
En annan minnesvärd konsert är Princes show under Super Bowl-finalens paus i Florida 2007. I ösregnet var mera regn det enda han önskade, och kanske lite åska. Det dansande och gitarrlir han presenterade under matchens halvtid är av episka mått och gör att även skeptiker måste medge att han var ett musikaliskt och showmässigt geni.

The End

Varför artister av Princes magnitud går en förtidig död till mötes på grund av droger förstår man inte som vanlig, tråkig dödlig.
En två veckor lång turné i USA med Runebergskören hösten 2017 gav i alla fall en liten försmak av vad turnéliv innebär: ett nytt hotell varje kväll, soundcheck, en konsert och på morgonen i väg igen efter en varierande lång nattsömn.
Stjärnorna reser så klart bekvämare än vad kören gjorde i en fullsatt buss men principen är densamma: Fast det är roligt är det nötande. Då är det lätt att ta till avslappnande medel för att klara tristessen. Ibland kan det bli för mycket av det goda.
Bildtexter:

Prince var också The Artist

Prince – Prince Rogers Nelson – född i juni 1958, död 21 april 2016 i sitt hem i Paisley Park av en oavsiktlig överdos av det smärtstillande medlet Fentanyl.
Karriären varade i 40 år, mellan 1976 och 2016. Debutalbumet For you utkom 1978.
Efter en dispyt med skivbolaget Warner Bros. kallade sig Prince åren 1993–2000 för en krånglig symbol men eftersom symbolen inte kunde uttalas var han känd som The Artist Formerly Known As Prince, ofta förkortat till The Artist.
Paisley Park ligger i Chanhassen invid Minneapolis och öppnade som ett allmänt Prince-museum i oktober i fjol.
Museet är inte en lika genomkommersialiserad vallfärdsort som Elvis Presleys Graceland men de guidade rundturerna är genomgående slutsålda och ska bokas i god tid på www.officialpaisleypark.com.
ANDRA LÄSER