De israeliska flyganfallen mot Gazaremsan kan pågå i en vecka

Israeliska flyganfall mot Gazaremsan fortsätter för andra dagen och besvaras med raketer från Gaza mot mål i Israel. Israel förbereder sig för en veckolång insats mot gruppen Islamiska jihad.

Raketer avfyras från Gazaremsan på lördagen och palestinier flyr.
Israel har genomfört ytterligare flygräder i Gazaremsan under lördagen. 19 personer tillhörande den terrorstämplade gruppen Islamiska jihad, som är målet för den israeliska attacken, ska också ha gripits på Västbanken, uppger den israeliska militären.
Som svar på attackerna regnar raketerna över södra Israel och på lördagen ljöd flyglarmet så långt norrut som Tel Aviv. Striderna beskrivs som den värsta upptrappningen av våld sedan ett krig i fjol.
En talesperson för den israeliska militären säger att landets styrkor är beredda på en veckolång insats. Inga förhandlingar om vapenvila pågår, enligt talespersonen. Källor inom extremiströrelsen Islamiska jihad utesluter en vapenvila i närtid. "För tillfället ligger fokus på slagfältet", säger en företrädare för gruppen till AFP.
Palestinier inspekterar ett bostadshus i Gaza som skadats i en israelisk flygattack.
Israel motiverar attacken som en "förebyggande" operation mot Islamiska jihad, och insisterar på att gruppen planerade en nära förestående attack efter dagar av spänningar längs Gazaremsans gräns. En av dem som dödades i fredagens inledande attacker var Taysir al-Jabari, en högt uppsatt befälhavare inom den väpnade gruppen.

Kraftverk stoppas

Minst 15 personer, varav ett barn, har dödats i de israeliska flyganfallen, uppger hälsomyndigheterna i Gazaremsan. Över 110 människor har skadats. I Israel har bombardemanget utlöst sirener och människor har uppsökt skyddsrum, men det finns inga rapporter om att människor kommit till skada.
Attackerna och motattackerna har väckt oro för en upprepning av den elva dagar långa konflikten i maj 2021, som ödelade delar av Gazaremsan och tvingade mängder av israeler att söka skydd undan raketer.
På lördagen avstannade mycket av det dagliga livet i Gazaremsan, gator tömdes och butiker stängdes. Enklavens enda elkraftverk stoppades på grund av brist på bränsle sedan Israel stängde gränsövergångarna tidigare i veckan.

Manar till fred

Flera länder och EU manar till återhållsamhet i den upptrappade Gazakonflikten.
"Medan Israel har rätt att försvara sin befolkning så måste allt göras för att förhindra en större konflikt, vilken först och främst skulle drabba civila på båda sidor och leda till fler döda och mer lidande", säger en talesperson för EU:s utrikeschef Josep Borrell enligt ett uttalande.
Gazaremsan styrs av den palestinska terrorstämplade rörelsen Hamas. Runt två miljoner människor bor i området.
Hamas och Israel har utkämpat fyra krig och flera mindre stridsutbrott sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan 2007, inklusive konflikten i maj förra året. 2019 blossade strider upp mellan Islamiska jihad och Israel. Den gången valde Hamas att inte blanda sig i.

Islamiska jihad

Den palestinska rörelsen Islamiska jihad grundades 1981 och dess väpnade gren al-Qudsbrigaderna bildades 1992. Rörelsen driver väpnad kamp mot den judiska staten Israel.
Den ses som en systerorganisation till Hamas, som kontrollerat Gazaremsan sedan 2007. Bägge grupperna har sitt ursprung i egyptiska Muslimska brödraskapet.
Islamiska jihad är främst baserad i Gazaremsan men har också en stark närvaro på den ockuperade Västbanken. Många av gruppens framträdande ledare har haft Damaskus i Syrien som sin bas.
Rörelsen har nära band till Iran och har terrorstämplats av bland andra USA och EU.
Islamiska jihad har tagit på sig flera självmordsattacker mot Israel, framför allt under den så kallade andra intifadan 2000-2005.
Rörelsen samordnar ofta sina militära aktioner med Hamas, som under elvadagarskriget mot Israel i maj 2021. Hamas höll sig dock passivt under striderna mellan Israel och Islamiska Jihad 2019.
Källa: TT-AFP

ANDRA LÄSER