Politisk majoritet bakom burkaförbud i Danmark

Det blir ett förbud mot burka och niqab på offentliga platser i Danmark. Det står klart efter att regeringen stöder Dansk Folkepartis förslag.

STOCKHOLM Det var när Folketinget inledde höstsäsongen i veckan som Dansk Folkeparti lämnade in ett modifierat förslag om förbud mot heltäckande klädsel i offentliga miljöer.
– Vi har utformat det så att det blir svårt för de andra partierna att rösta nej, sade Martin Henriksen, Dansk Folkepartis ordförande för utlänningsfrågor till Jyllands-Posten.
På fredagen kom så borgerliga Venstre med sitt besked: Statsministerpartiet stödet förslaget. Regeringspartiet Liberal Alliance har nu ändrat åsikt i frågan och röstar också för. Det betyder att förslaget har en majoritet av Folketinget bakom sig.
Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna uttalar sig också för ett förbud.
– Vi är från socialdemokratisk sida redo att förbjuda burkan om det är det som ska till för att säkra ett Danmark där det inte finns burka, säger ordförande Mette Frederiksen till nyhetsbyrån Ritzau.
Formellt handlar det om ett maskeringsförbud. Regeringspartiet De Konservative är noga med att betona att det fortfarande ska vara möjligt klär ut sig till jultomte eller Batman.
Straffpåföljden ska nu diskuteras i politiska förhandlingar. I ett tidigare förslag handlade det om böter och en kurs i "danska värderingar".
– Burka har för avsikt att kvinnan ska försvinna i det offentliga rummet, och det vill jag inte acceptera i Danmark, säger De Konservatives gruppledare Mette Abildgaard till Ritzau.
– Vi måste sända en klar signal från samhället att vi är på kvinnornas sida i den här frågan, säger hon men erkänner att det finns kvinnor som kan ha valt heltäckande slöja frivilligt.
ANDRA LÄSER