27-åring från östra Helsingfors häktades för sexbrott mot barn

Enligt polisen har den misstänkta mannen i flera månaders tid förgripit sig på ett minderårigt barn. Han är även misstänkt för misshandel och narkotikabrott. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Helsingfors tingsrätt har i dag häktat en man född 1991, på sannolika skäl misstänkt för bland annat grov våldtäkt samt grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Intresset var stort då häktningsförhandlingarna inleddes i Helsingfors tingsrätt i dag på förmiddagen, men på målsägandens begäran fördes förhandlingarna bakom stängda dörrar.

– Tingsrätten beslöt att häkta mannen. Han kommer nu att sitta häktad i väntan på att åtal ska väckas senast den 22 mars, berättar utredningsledaren, kriminalkommissarie Saara Asmundela vid Helsingforspolisen.

Mannen som har utländskt medborgarskap men som bor i Finland, greps i lördags i östra Helsingfors i en privatbostad. En förundersökning har inletts.

– I nuläget finns det bara ett offer, men så länge utredningen pågår kan vi förstås inte utesluta flera, säger Asmundela.

De misstänkta brotten ska ha skett mellan början av oktober och den 9 januari. Offret är ett minderårigt barn, men polisen ger inte ut uppgifter om ålder och kön eller hur offret och förövaren kände varandra.

Att det nu aktuella fallet fått så stor uppmärksamhet tror Saara Asmundela beror på de senaste dagarnas diskussion om sexualbrott. Brottet uppdagades i lördags, dagen efter att Uleåborgspolisen rapporterat om fyra nya fall av sexualbrott mot barn.

– Vi får årligen in över 600 anmälningar om sexualbrott, varav flera tiotal gäller barn. Många av de här fallen behandlas i tysthet, men då och då väljer vi att ge dem offentlighet. Oftast handlar det om fall där vi behöver allmänhetens hjälp med att till exempel hitta fler offer eller komma förövaren på spåren. Vi måste ändå alltid tänkta på att skydda offrets identitet och kan därför inte ge ut alltför mycket information, säger Asmundela.

Häktningsförhandlingarna fördes bakom stängda dörrar på onsdagsförmiddagen. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning