Meriterade segrare i Solvalla

Teemu Lemmettylä och Teemu Toivanen vann det högklassiga VM-kvalloppet i Solvalla swimrun.– Samarbetet fungerade utmärkt, säger Lemmettylä.

Terräng. Noux erbjöd varierande terräng för deltagarna.
Marcus Lindqvist
16.09.2017 20:03 UPPDATERAD 16.09.2017 20:20
Förutsättningarna var utmärkta för swimrun – den nya extremsporten som består av terränglöpning varvat med simning i träsk eller hav. Cirka femton i luften och cirka fjorton i vattnet. Många av deltagarna hade långa våtdräkter, men topplagen körde med ärmlösa och korta buntar.
– Det var perfekt väder för swimrun. Det var tillräckligt svalt i vattnet för att svalka sig mellan löpsträckorna, men det hann inte bli kallt. Lite fuktigt i terrängen, men det hör till i den här idrottsgrenen, säger Teemu Lemmettylä – segrare i herrarnas långdistans med nya stridsparet Teemu Toivanen.
Herrarnas långdistans blev en dramatisk affär, men till slut vann Lemmettyläs och Toivanens Team Coldzyme med dryga fyra minuter före svenska Cartel Ab. Mika Luotos och Markus Lampainens Mylly Pyörimään var trea. Team Coldzymes sluttid var 4.52,20.
– Vi försökte rycka direkt i början för att splittra fältet. Det var bara (Mika) Luotos lag som hängde med. Svenskarna blev en bit bakom, men kom inte ikapp, säger Lemmettylä.
Triathleten Lemmettylä är redan meriterad i swimrun, men för Toivanen var det hans första swimrun. Toivanen har förut tävlat i triathlon och löpte förra året maraton på 2.24,29 – så alla förutsättningar fanns för en stark insats.
– Vi bor både i samma socken i Kuopio, så vi har kunnat träna tillsammans några gånger på förhand. I synnerhet är det bra att öva att simma med löpskor och slipa taktiken i vattnet, säger Lemmettylä.
– Samarbetet fungerade utmärkt. Vi hade nytta av att inte bara vara två, utan fyra som simmade tillsammans.
Swimrun är en relativt ny extremsport, som består av terränglöpning varvat med simning i natursjöar eller hav. Utrustningen består av våtdräkt, terrängskor och eventuellt hjälpmedel för simningen.
Bra förhållanden. Solvalla swimrun avgjordes i idealiskt väder.

Ryckte i simningen

Tätparen höll länge jämn fart under den knappt 40 kilometer långa tävlingen, som bestod av 33 kilometer löpning och 6 kilometer simning. Till slut var det Kuopioduon som avgjorde.
– I ett skede märkte vi sedan att vi är starkare i simningen än Luotos lag. Teemu ryckte och efter några tiotal meter hade vi redan en lucka, säger Lemmettylä – som hade en del ryggproblem under loppet.
– Det kan ha berott på utrustningen eller på att mina ben är lite slitna efter triathlonsäsongen.
Lemmettylä och Luoto var sjunde bäst i VM-tävlingen Ö till Ö i Stockholms skärgård förra året. Segern i Solvalla ger dem poäng för att kvala in, men det krävs fortfarande att de deltar i några kvallopp under våren.
– Om vi kvalar in är vi definitivt med, säger Lemmettylä.
Hans fru Arja Lemmettylä gjorde också sin swimrundebut på sprintsträckan i Solvalla. Hon har också tävlat i triathlon förut.

Nära medalj i VM

Team Porkkala Swimrun med Henrika Backlund (f. Malmström) och Laura Askola från Kyrkslätt tog en enkel seger i damernas långdistans. De var det enda danlaget som deltog i den längsta sträckan, som fungerade som Ö till Ö-kvallopp. Deras segertid var 5.52,48 utan att de behövde ta i.
– Vid tjugo kilometer blev jag lite frustrerad och satte mera fart, säger Backlund.
Hon var sjätte bäst tillsammans med Jenna Säkkinen i årets Ö till Ö för en dryg vecka sedan, men det var långt ifrån en lyckad prestation. Säkkinen vrickade foten två gånger i det stormiga vädret och de kunde inte löpa enligt sin egen kapacitet.
– Annars hade vi kunnat ta medalj i år, för det var riktigt vårt väder, säger Backlund som förra året var femte bäst i Ö till Ö med Maria Söderström.
Iina Lumiahos och Paavo Hiltunens Aquaterra vann mixedserien. Deras sluttid var 5.35,04.

ANDRA LÄSER