Om Finland hade flyttats till Alaska

Under andra världskriget fanns det amerikanska planer på att Finlands befolkning skulle flyttas till Alaska. Kvällens fiktiva dokumentär handlar om vad som skulle ha hänt om planerna förverkligats.

Marty Lindekes vars släkt evakuerades från Karelen är en av de Finlandsättlingar som medverkar i programmet.

Operation Alaska sänds i Yle TV1 28.12 kl. 21.05, repris 31.12 kl. 15.40, 2.1 kl. 11.00 och 7.1 kl. 23.00.

Yle har firat Finlands hundraårsjubileum med diverse olika program. Nu är det dags att avsluta firandet med kvällens fiktiva dokumentär (!) som är en tankelek. Bakgrunden är däremot sann, och bygger på källor som forskaren Henry Oinas-Kukkonen hittade när han grävde i organisationen Finnish Relief Funds arkiv.
Under vinterkriget fanns det amerikanska planer på att evakuera hela Finlands befolkning till Alaska. Förslaget handlade lika mycket om att rädda finländarna från kriget som att rädda och utveckla Alaska. Vid den här tiden bekymrade man sig nämligen i USA för hur glesbefolkad den här delen av landet var. Finländarna sågs som ett företagsamt folk som kunde få området på fötter – och även försvara det från fiendeangrepp från Sibirien.
De här hemliga planerna kunde man ha gjort en helt vanlig dokumentär om. Men programmets regissör Tommi Hakko nöjde sig inte med det. I stället beslöt man sig för att spinna vidare på hur den här evakueringen hade kunnat gå till i praktiken, och hur ett Finalaska hade fötts. För detta ändamål intervjuas experter som fått fantisera fritt. Detta varvas med gamla arkivfilmer från helt andra sammanhang som även visar sig fungera som byggstenar i den här berättelsen. Dessutom intervjuas riktiga Finlandsättlingar bosatta i Alaska om sin relation till sina förfäders hemland (det hade i sig kunnat bli en egen ickefiktiv dokumentär). Berättarperspektivet har man låtit vara amerikanskt – språket är engelska och berättarrösten tillhör USA:s tidigare Finlandsambassadör Bruce Oreck.
Det är med andra ord fråga om en intrikat väv av verklighet och fiktion, och det är nog inte bara tittare som kommer in i programmet mitt i som kan bli förbryllade. Å andra sidan är det här en tankelek som närmast ber om att få bli genomförd. Ämnet är inte ointressant – men tyvärr hade programmet kunnat vara svängigare berättat.
Yle har en webbsida där man kan bekanta sig mer med materialet.
ANDRA LÄSER