Virusoro kan slå mot global tillväxt

De kinesiska börserna rasar kraftigt efter att ha varit stängda över det kinesiska nyåret. Börsraset och oron för coronaviruset riskerar att sprida sig och påverka den globala tillväxten, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Spridning av coronaviruset skulle påverka den globala tillväxten negativt. Arkivbild.
Rädslan för virusutbrottet fick börser i Kina att rasa nästan 9 procent när handeln öppnade på måndagen.
– Det här får givetvis konsekvenser på den globala tillväxten. Kina är en sådan stor del av världsekonomin, 20 procent, att det drabbar andra länder hårdare, säger Robert Bergqvist.
Han tror att oron på börsen kommer att slå hårt mot Kinas ekonomi.
– I alla fall det första kvartalet. Men vi rör oss i okänd terräng och det är mycket vi inte vet om viruset än. Det är en pågående händelse, så man ska också vara försiktig med att dra definitiva slutsatser, säger Robert Bergqvist.

"Underlättar för exportindustrin"

Även Europa riskerar att påverkas av det kinesiska börsraset.
– Jag är orolig för det globala produktionshjulet. Om det inte går att producera en komponent i Kina så påverkar det andra delar i produktionskedjan säger Bergqvist.
Han menar dock att Kinas ledare har agerat genom att låta landets valuta, yuan, tappa i värde jämfört med dollarn.
– Det är ett sätt att underlätta för exportindustrin. Jag tror att Kina kommer att agera mer och framför allt ge stöd till industrierna.

Kan påverka börserna

Robert Bergqvist tror att en spridning av coronaviruset också skulle påverka den globala tillväxten negativt.
– Börsen styrs nu av uppgifter från Världshälsoorganisationen, om antal döda och hur viruset sprids. Men det viktiga är nu att det inte tar sig utanför Kinas gränser. Sprids viruset vidare uppstår en ännu större oro som kommer att påverka börserna runt om i världen, säger han.
ANDRA LÄSER