HBL Debatt: Bryt skuldspiralen och skapa ny tillväxt

Vi lever i en tid då vi måste våga släppa taget om det gamla och bygga upp framtidens tillväxt genom att skapa nytt. Mitt i omvälvningarna i Finlands ekonomi är det viktigt att se till att samhället är motståndskraftigt men också har förmågan att förnya sig, skriver Nina Kopola, generaldirektör för Business Finland.

Business Finlands generaldirektör Nina Kopola efterlyser djärvare finländsk forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet. Slush, som hölls i Helsingfors förra veckan, sammanför företagsledare och investerare från hela världen med uppstartsföretag.
KrönikaNina Kopola
27.11.2022 07:00
Tillväxt sker genom hållbara val, djärva innovationer, erövring av världsmarknaden samt genom att öka antalet personer med internationell kompetens i Finland.
Varifrån kommer då tillväxten? Business Finland har i brett samarbete identifierat fem av de mest betydande möjligheterna till hållbar tillväxt i framtiden. Vår vision är att det under det kommande decenniet kommer att uppstå en betydande ny affärsverksamhet i Finland genom:
1. produktivitetsökning via digitalisering 2. kolneutrala och hållbara energilösningar 3. allomfattande hälsa och välmående 4. avfallsfri produktion och cirkulär ekonomi 5. utnyttjande av nya virtuella teknologier.

ANDRA LÄSER