Kaja Kallas populärare än någonsin i Estland

Det är ingen tvekan om att esterna är nöjda med den politik Kaja Kallas och Reformpartiet har fört. Den tuffa linjen mot Ryssland och för Ukraina ledde till en skrällseger i söndagens val. Valets tvåa, högerpopulistiska Ekre blev långt efter och skriker nu valfusk.

Estlands statsminister Kaja Kallas fick förnyat förtroende med rekordmånga personliga röster. Hennes parti Reformpartiet tog också en överlägsen seger vid valet till Riigikogu på söndagen.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
06.03.2023 10:58 UPPDATERAD 06.03.2023 11:26
Högerliberala Reformpartiet med premiärminster Kaja Kallas i spetsen ledde opinionsmätningarna inför det estniska valet från start till mål. 
Valet i söndags slutade med en skrällseger för partiet. Med 31,2 procent av rösterna och 37 av 101 mandat i parlamentet Riigikogu kan Kaja Kallas välja precis vilka partier hon vill bilda regering med. Med ett rekordantal personliga röster sitter hon dessutom stark i partiledningen.
Den nuvarande regeringskoalitionen där Reformpartiet samarbetar med fosterlandspartiet Isamaa och med Socialdemokraterna har fortsatt majoritet i Riigikogu. Men Reformpartiets bägge samarbetspartner tappade i mandat.

ANDRA LÄSER