Airiston Helmi försatt i likvidation – Juristen: "Utan bankkonto är det svårt att få elräkningen betald"

Det skandalomsusade bolaget Airiston Helmi som bland annat utretts för penningtvätt och skattebrott läggs ner. Bolagets jurist Kari Uoti skyller i en intervju på bankernas agerande.

Airiston Helmis fastighet i Åbolands skärgård som utsattes för en stor polisrazzia år 2018. Arkivbild.
31.07.2019 15:43 UPPDATERAD 31.07.2019 20:51
I ett bokslut som lämnades in till Handelsregistret måndagen den 29 juli 2019 står det att bolaget är i avveckling och att dess tillgångar ska värderas och säljas. Bolagets jurist Kari Uoti säger att orsaken är att inga banker i Finland är villiga att låta bolaget göra affärer med dem.
– Ingen bank ger lån åt ett bolag som skattemyndigheten begärt en utredning om och affärsverksamheten är omöjlig att driva utan ett lån, säger Uoti till nyhetsbyrån SPT.
På en av öarna som ägs av Airiston Helmi finns en takförsedd simbassäng insprängd i berget.
Airiston Helmis samtliga bankkonton frystes då Centralkriminalpolisen inledde sin utredning av bolaget, och ingen bank vill låta dem öppna ett nytt, säger Uoti.
– Utan bankkonto är det svårt att ens få elräkningen betald!

"Mot grundlagens principer"

Uoti säger vidare till Kauppalehti att bankernas agerande "strider mot grundlagens principer". Enligt Finlands grundlag är banker skyldiga att låta privatpersoner öppna konton hos dem. Samma förpliktigande gäller dock inte för företag.
Uoti säger till Kauppalehti att bankernas makt att bestämma om företag får öppna konton hos dem strider mot grundlagens garanti att vem som helst ska ha rätten att försörja sig. Han är också mycket kritisk till att lagen möjliggör en situation där ett bolag i princip tvingas lägga ner verksamheten utan att någon ännu blivit juridiskt dömd för ett brott.
Uoti påminner också om att Airiston Helmi inte har skulder till någon annan än sin ägare, den ryske miljonären Pavel Melnikov. Enligt förra årets bokslut uppgår företagets materiella tillgångar till 4,4 miljarder euro och dess utländska kapital till ett värde av 10,3 miljoner euro. Under förra året hade företaget grova förluster, cirka 340 000 euro.
Bolagets tillgångar ska nu utredas, skulderna betalas och slutligen kommer bolaget att läggas ner.
Bolaget Airiston Helmi väckte stor uppståndelse i september i fjol då centralkriminalpolisen gjorde en stor razzia i deras fastigheter i Åbolands skärgård.
Här kan du läsa HBL:s tidigare rapportering om härvan kring Airiston Helmi.
Airiston Helmis Villa Ybbersnäs i Pargas är en av de fastigheter som polisens och flera andra myndigheters storoperation riktade sig mot i september i fjol.
I september i fjol gjordes ett jättetillslag i Åbolands skärgård där över 400 personer från sjöbevakningen, gränsbevakningen, skattemyndigheterna och försvaret deltog.

ANDRA LÄSER