Daghemmet Albert får ny lokal på Stora Robertsgatan – lång exil över 2022

Daghemmet Albert ska flytta från Maria sjukhusområde till Stora Robertsgatan i Rödbergen senast 2022.

Trähusen på Maria sjukhus före detta område ska flyttas, vilket betyder att daghemmet Albert behöver nya lokaler.
01.09.2020 13:28 UPPDATERAD 02.09.2020 09:28
Daghemmet Albert har i åtta år verkat i ett trähus på Maria sjukhusområde i Helsingfors. Det har varit fråga om en tillfällig lösning i väntan på nya lokaler. När Maria sjukhus ska göras om ett till campusområde för uppstartsföretag behöver daghemmet nya lokaler. Nu finns planer på att daghemmet ska flytta till Stora Robertsgatan 23 till lokaler där staden är hyresgäst.
– Vi är i behov av nya, permanenta lokaler för Albert. Det här betyder att vi skulle få ett större svenskspråkigt daghem i södra Helsingfors. Stora Robertsgatan är logistiskt på ett bra ställe, säger SFP:s stadsstyrelseledamot Marcus Rantala.
Enligt honom är det för tidigt att säga hur många platser som kommer att finnas för Albert i framtiden. År 2022 skulle Albert inleda verksamheten i lokalerna på Stora Robertsgatan.
– När trähusen flyttas på campusområdet eller till Baggböle skulle det betyda att daghemmet får ett akut behov av en tillfällig lokal. Jag är lite förvånad över att staden under åtta år inte hittat permanenta lokaler för Albert. Då hade daghemmet kunnat flytta in direkt. Det här ger inte en bra bild av stadens processer, men nu vi måste garantera en hållbart långsiktig lösning för daghemmet, säger Rantala.
Daghemmet Alberts historia har under 2010-talet kantats av bekymmer med lokaler. Innan flytten till Maria sjukhusområde verkade Albert i en hyreslokal på Albertsgatan, men hamnade i exil efter att det kommit fram att lokalen har dålig inomhusluft, trots en renovering. Under tiden för den misslyckade renoveringen verkade Albert redan första gången i huset på Maria sjukhus innan man återvände till Albertsgatan för att flytta tillbaka till sjukhusområdet där daghemmet funnits sedan 2012.

ANDRA LÄSER