Danskt klartecken för omstridda Nord Stream 2

Gasledningen Nord Stream 2 får dras på den danska kontinentalsockeln, sydost om Bornholm, skriver danska Energistyrelsen i ett pressmeddelande.

Danskt klartecken för Nord Stream 2 sydost om Bornholm.

Beskedet från myndigheten kommer efter en serie ansökningar om tillstånd från bolaget bakom gasledningen till den danska staten. Den första ansökan inkom redan 2017.

Bakom den omstridda gasledningen står i första hand den statskontrollerade ryska gasgiganten Gazprom. Men projektet involverar även en lång rad europeiska energibolag, däribland brittisk-nederländska Shell, tyska Uniper och Wintershall, österrikiska OMV och franska Engie.

Enligt planen ska den totalt 123 mil långa Nord Stream 2-ledningen tas i bruk i slutet av 2019, men det har bland annat hängt på ett danskt tillstånd.

Nord Stream 2 fördubblar leveranskapaciteten för rysk gas direkt till Tyskland till 110 miljarder kubikmeter, vilket motsvarar över hälften av Rysslands gasexport till Europa. Enligt kritiker innebär det att Ryssland kan undvika gasleveranser via Ukraina, som i dagsläget är transitland för rysk gas till EU-länder.

Finland, Sverige, Tyskland och Ryssland har redan gett klartecken för projektet.

ANDRA LÄSER