Regeringsskutan gungar - därför genererar Centerns kappvändning inte många poäng

Annars skulle Sanna Marin överväga att lämna in regeringens avskedsansökan, men i kristider ligger ribban högt. Det spelrummet utnyttjar Centern, men det kommer knappast att ge utdelning, bedömer statsvetaren Lauri Karvonen.

Annika Saarikko har sagt att hon tycker att de andra regeringspartierna ska se proportionerna på paragrafjusteringarna i naturvårdslagen och inte beskylla Centern för förtroendebrist.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
01.12.2022 13:07 UPPDATERAD 01.12.2022 16:33
Centern började gå mot regeringens interna spelregler redan innan sametingslagen skulle ges till riksdagen, vilket i sin tur skedde innan partiet i tisdags gick emot regeringens kompromiss om naturvårdslagen. Centerns paniksymtom bröt ut redan då opinionskurvan började dala ned mot 10 procent efter sommaren, hävdar flera politiker i andra regeringspartier.
Centern har under hösten gjort flera utspel som gått emot Sanna Marins (SDP) regering. Det har skadat om inte rentav paralyserat regeringen som tappat funktionsförmåga.
I tisdags sade Marin på en presskonferens i Nya Zeeland att hon kunde tänka sig att dra andra slutsatser (läs: lämna in regeringens avskedsansökan) om tiderna var andra. Men i kristider behöver Finland en politisk regering som kan agera snabbt. Vi kan inte stå utan en regering med kriget rasande bakom knuten och med en Natoprocess som akut behöver fullbordas på hemmaplan genast då Ungern och Turkiet ger grönt ljus.
Statsminister Sanna Marin (SDP) sade på onsdagen att hon kunde överväga att dra andra slutsatser kring regeringens fortsättning om Finland inte befann sig mitt i ett antal allvarliga kriser.
Det ger Centern en säregen chans att driva oppositionspolitik i regeringsställning. Syftet är att höja profilen och tillmötesgå sina egna väljare på bekostnad av lojalitet och förtroende gentemot de andra regeringspartierna. Dessa beskyller öppet Centern för svek och brott mot spelreglerna.
Det är inte känt exakt vilka spelregler Marinregeringen har kommit överens om, men redan Matti Vanhanens (C) regering 2007 beslutade internt om att regeringspartiernas riksdagsgrupper skulle stödja regeringens linje i alla väder, både i utskotten och i plenisalen, noterar emeritusprofessorn i statsvetenskap Lauri Karvonen. Det vet man för att det pappret läckte ut.

Svårt att vinna poäng

Men nu bryter Centern nästan regelbundet mot reglerna vilket prövar Sanna Marins tålamod. Lauri Karvonen säger att Marin brukar vara på sitt bästa när det gäller, att hon har ett starkt tålamod. Det ger alltså Centern en fortsatt chans att obstruera, men, säger Karvonen, det kanske inte lönar sig.
– Jag tror inte Centern ska räkna med att kunna vinna många politiska poäng. De måste göra något men det är inte mycket de kan. De måste ställa sig frågan hur trovärdiga de är inför väljarna, och det är svårt att se att detta skulle orsaka en avgörande förskjutning.
Där syftar Karvonen på väljarstödet som bestämmer arbetsron i alla partier när riksdagsvalet närmar sig.
Centern har trivts rätt dåligt i den här regeringen, men mot slutet har behovet att profilera sig blivit så stort att man allierat sig med oppositionen. Man vill framstå som ett naturfientligt högerparti, i stil med Samlingspartiet och Sannfinländarna. Men där går man rakt i en fallgrop som andra stupat i förut, påpekar Karvonen:
– Lightversioner fungerar aldrig i politiken, de lockar aldrig tillbaka väljarna.
Vi behöver inte spola bandet tillbaka mer än till den förra regeringen för att minnas hur det gick för lightversionen Blå framtid sedan Sannfinländarna splittrades. Hela partiet har upphört existera.

Saml kan tacka Putin

Tvärtom, säger Lauri Karvonen, lönar det sig för partier att vara konsekventa. Samlingspartiets höga väljarstöd beror till en del på att Vladimir Putin ensam och nästan över en natt lyckades med vad Samlingspartiet aldrig lyckats med — att vända den finska folkopini­onen i Natofrågan. Men eftersom Samlingspartiet längst och synligast varit för Nato resonerar fler väljare att partiet måste ha haft rätt från början, att de är trovärdiga.
Karvonen ger kollegan Göran Djupsund rätt då han i HBL säger att väljarna inte tenderar att vara korkade.
– Folk vet och kan mer än vad många tror. Därför är Centerns dilemma i regeringen att de vill göra oppositionspolitik, men det går inte hem.
Folk vet och kan mer än vad många tror. Därför är Centerns dilemma i regeringen att de vill göra oppositionspolitik, men det går inte hem.
Lauri Karvonen
Karvonen tillstår att Centern förstås kunde driva sina frågor ända till en regeringskris som ett yttersta medel. Det skulle vara avsett att skapa bilden att de har försökt ta ansvar men att det inte går med sådana här regeringskolleger. Han betvivlar ändå att Centern har det politiska modet.

De vill hellre göra sig omöjliga så att Marin ska kasta ut dem, för att få en martyrroll?

– Det vore ett vågspel, för man vet inte vilken tolkningen skulle bli. Lika gott kunde det fälla en skugga över Centern. Vi ska minnas att det finns en väldigt stark förväntning på att ordning och reda ska råda vid makten i kristider. Därför har Centern väldigt lite svängrum, det blir lätt ur askan i elden hur de än gör.
Lauri Karvonen säger att många väljare kan ha svårt att förstå att partier blir så här skakiga bara för att de går dåligt i opinionsmätningarna. Men det som för väljarna bara är statistik konkretiseras på ett hårt sätt i partierna. Om Centern ligger på 10 procent kan partikansliet bums räkna ut precis vilka ledamöter som riskerar att trilla ur riksdagen i april.
Och när flera ledamöter samtidigt är rädda för att förlora sina mandat skapar det press och korsdrag i riksdagsgruppen.
– När vissa sitter väldigt löst blir det svårt för ledningen att hantera.
Läs också:

ANDRA LÄSER