I år blir det inte bara intervjuer med idrottare

När Magnus Hertzberg tittar på självständighetsbalen brukar han tävla med referenterna i att känna igen gästerna. I kväll är det dags för honom att visa vad han går för när han debuterar i tv som balreferent.

Katja Johansson, Ted Urho, Magnus Hertzberg, Matilda Gyllenberg och Niklas Aldén är på plats på slottet på självständighetsdagen.

Fest på slottet 2018 sända i Yle TV1 6.12 kl. 18.55.

Liksom i fjol har Yle även i år en tvåspråkig sändning från självständighetsbalen – språket på referatet kan väljas i tevens språkinställningar. Det här innebär att Matilda Gyllenbergs, Ted Urhos och Magnus Hertzbergs referat kan höras i flerljud på svenska, medan intervjuerna med gästerna i vimlet görs både på finska och svenska. Liksom i fjol kommer det på Yle Arenan också att finnas en svenskspråkig stream med intervjuer som inte ses i den ordinarie sändningen. Intervjuerna kommer att paketeras som klipp som kan ses i efterhand på Svenska Yles webbplats. Katja Johansson intervjuar på svenska i tv-sändningen, medan Niklas Aldén sköter webbstreamen.
Nytt för i år är att även en Yle Extremredaktör, Oliver Kivi, kommer att befinna sig på plats på slottet, och ha en dialog med Johanna Dikert som sköter Extrems Instagramkonton under kvällen.
Enligt producenten Hanna Berndtsson-Hera var man i fjol både på den svenska och finska sidan lite oroliga för hur publiken skulle ta emot tvåspråkigheten.
– Responsen var ändå överväldigande positiv. Folk uppfattade det som fräscht och att det speglade verkligheten i många tvåspråkiga familjer, säger hon.
Fjolårets sändning fick kritik för sin överbetoning på intervjuer med idrottare. Dessutom lyste de svenska intervjuerna länge med sin frånvaro i sändningen, även om det tog sig mot slutet. Det här hade sin förklaring i att produktionen togs på säng av att hälsningsceremonin avklarades snabbare än väntat, med den påföljden att det uppstod ett tjugo minuter oplanerat hål i sändningen. Snabblösningen blev att göra intervjuer med dem man råkade få tag på i vimlet, och eftersom idrottare var ett tema bland gästerna det året blev det många intervjuer med sådana.
– Det var en snabblösning vi tvingades ta till som inte var till svenskans fördel. Förstås blir det också fler finska än svenska intervjuer i en sådan här sändning, även om vi försöker hitta en balans. Och även om de flesta tittare kan antas förstå finska gör de svenska referenterna också ett sammandrag efter varje finskspråkig intervju, säger Berndtsson-Hera.
Debutanten i årets referenttrio Magnus Hertzberg har i ett par veckors tid varit ledig från sitt ordinarie jobb på Tv-nytt för att förbereda sig för uppdraget. Han har tidigare erfarenhet av att referera riksdagens öppning och sportevenemang och känner sig inte särskilt nervös inför uppdraget.
– Jag tar det som en utmaning som det är skojigt att prova på. Själva tillställningen ska bli spännande att uppleva. Vi sitter i ett bås på slottet så vi ser inte så mycket av den egentligen.
På hans bord kommer att falla att känna igen politiker, näringslivsdirektörer och idrottare.
– Det är miljötema i år och jag har läst på en del om innovationer inom klimatpolitiken. Sedan har jag gått igenom riksdagsledamöterna och försökt lära mig vad deras partner heter, och vilket parti de representerar. Det återstår att se hur mycket man hinner säga – det är 3,5 sekunder per handskakning. Att hinna känna igen alla gäster är mer eller mindre omöjligt.
Vilken är din relation till slottsbalen?
– Jag har suttit hemma och refererat den på skoj när jag druckit glögg och tävlat med referenterna i att känna igen folk.
Vad händer efter sändningen?
– Det är någon sorts efterfest på Kämp dit vi väl går, jag följer med mina garvade kollegor. Men före det ska vi väl hinna vara en stund på slottet, det finns förhoppningsvis lite käk och bål kvar.
Hur har det varit att hitta frack?
– Det skötte Yle om. Det var inga större problem, även om jag fick prova den några gånger innan de fick den att passa.
ANDRA LÄSER