SAS-avtal uppges ha nåtts – men uppgifterna dementeras

SAS har kommit överens med de strejkande piloterna, uppger SAS ordförande Carsten Dilling för Dagens industri. Men flygbolagets kommunikationschef håller inte med.

SAS förhandlingsledare Marianne Hernæs möter pressen utanför Näringslivets hus i Stockholm innan måndagens förhandling skall starta mellan SAS och pilotfacken.
18.07.2022 22:10 UPPDATERAD 18.07.2022 22:53
– Vi har ett avtal, nu ska vi bara få de sista underskrifterna på plats, säger Dilling till Di.
En stund senare dementeras uppgifterna av SAS kommunikationschef.
– Jag dementerar Carsten Dillings uppgifter. Det finns inget avtal, säger hon till Di.
I ett pressmeddelande skriver SAS att medlingsprocessen fortsätter. Flygbolaget skriver att medlingen gått i rätt riktning, men att inget avtal skrivits under.
Men från norska pilotfacket kommer också besked om att ett avtal är klart. Jan Levi Skogvang, ordförande för det norska pilotfacket Norsk Flygerforbund, säger till tidningen Børsen att parterna kommit överens.
– Det här är en tragedi för piloterna, rent avtalsmässigt. Men det är bra att vi är klara och att vi får upp planen i luften igen, säger han.
Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund säger till norska NRK att avtalen innebär att 450 permitterade får jobben tillbaka. Enligt uppgifter till NRK löper avtalet på fem år. Under den tiden kan piloterna inte strejka eller omförhandla avtalet.

Fakta | Därför strejkar SAS-piloterna

Piloterna hos SAS hade sedan tidigare varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.
Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.
Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.
Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.
Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni men avbröts den 4 juli när SAS-piloterna gav beskedet om att de skulle gå ut i strejk med omedelbar verkan.
Källa: TT

ANDRA LÄSER