Pep om mötet med Arteta: Han vet allt om oss

De har båda tuffa erfarenheter av coronaviruset.Nu ställs den tidigare tränarduon Pep Guardiola och Mikel Arteta mot varandra när Premier League sparkar i gång igen.– Han vet verkligen allt om oss, säger Manchester Citys Guardiola inför onsdagens stormöte med Arsenal.

Pep Guardiola och Mikel Arteta under sin sista tid som tränare tillsammans i Manchester City
Pelle Strandman/TT
17.06.2020 17:02
Mikel Arteta var i högsta grad inblandad i Manchester Citys framgångar fram till förra året och vann ligan två gånger under sina tre år som assisterande tränare till Pep Guardiola.
I december klev 38-åringen dock ut ur sin landsmans skugga och blev permanent manager för Arsenal när han ersatte tillförordnade Fredrik Ljungberg.
Nu ställs de båda spanjorerna mot varandra för första gången som tränare för olika storklubbar i Premier League – och mycket har hänt sedan de senast sågs.
– Jag är så exalterad över att träffa honom igen. Han är en av de trevligaste människor jag någonsin har träffat. Det var ren och skär glädje att få arbeta med honom, säger Pep Guardiola till Sky Sports.

"Ett fantastiskt arbete"

Förutom att coronakrisen satte stopp för Premier League och hela fotbollsvärlden för mer än tre månader sedan har Guardiola även drabbats på ett personligt plan då hans mamma i april gick bort i covid-19, 82 år gammal.
Även Mikel Arteta har smittats med viruset och chockade en hel fotbollsvärld i mitten av mars när det blev känt att han testats positivt för den då nya och okända sjukdomen.
Någon omedelbar effekt blev det inte i ett krisande Arsenal när Arteta tog över rodret, men successivt har läget stabiliserats i "Gunners" som hade tre raka segrar och åtta matcher utan förlust i ligan innan pandemin avbröt säsongen.
– Känslan jag har är att han är väldigt lycklig där och uträttar ett fantastiskt arbete, säger Guardiola som påpekar att Arteta av förklarliga skäl har en fördel tack vare att han "vet allt" om Manchester City.

Ska dricka vin

– Han var en otroligt viktig del i våra framgångar och hjälpte oss att bli vad vi blev och vad vi är i dag.
Guardiola tillägger:
– Vi skrev till varandra för en och en halv timme sedan. Det handlade om vinet som vi ska dricka tillsammans efter matchen – om den sociala distanseringen tillåter det.

ANDRA LÄSER