Hradecky stod på öronen men Højlunds dynamit blev för mycket

Leverkusenmålvakten Lukas Hradecky var fenomenal då fotbollslandslaget inledde kvalresan mot den tänkta slutdestinationen,  EM i Tyskland sommaren 2024. Men Danmark visade klass, kyla och Rasmus Højlund då laget vann med 3-1 på Parken i Köpenhamn. Något justitiemord var den danska segern sannerligen inte. Visst var de rödvita bättre i den småkyliga marskvällen.

Lukas Hradecky var bäst på plan men inte ens han kunde rädda Finland från ett nederlag i kvalpremiären.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
24.03.2023 00:04 UPPDATERAD 24.03.2023 08:43
Första halvlek var händelserik värre. Kaan Kairinen, i startelvan i stället för förkylda Rasmus Schüller, slog tidigt bort en boll och kanske att den kritiserade gräsmattan på Parken räddade Finland där. Finland lät också Espanyolspelaren Martin Braithwaite dundra på från elva meter efter att Markku Kanervas mannar tappat allt vad markering heter vid en hörna. Den hörnan kommer att rullas några gånger då Kanerva och hans stab går igenom matchen med spelarna. Så ska ett lag inte att agera.
 Finlands lycka var att Braithwaite, en fin karriär utomlands till trots, inte är någon klinisk avslutare. En kliniskt tänkande anfallare hade placerat in bollen. Braithwaite gick på kraft och det enda han träffade var reklamskylten bakom Lukas Hradeckys mål. Smällen var så pass hård att de i den talrika, cirka 2000 fans starka, finska supporterskaran som hade biljetter närmast gräsmattan kan ha fått sig en välbehövlig väckarklocka om det blivit för många öl och gammelsdansk  på den långa lunchmarschen med Parken som tillfällig ändstation.
Barcelonastjärnan Andreas Christiansen lämnade planen tidigt med en vadskad men några minuter sedan var det dags för första akten i framgångssagan Rasmus Højlund.
1-0 kom efter en vacker kombination där Benficas Alexander Bah hittade väldigt lovande Højlund. Den 20-årige dansken som gjort succé efter 17-miljoneurosflytten till Atalanta från Sturm Graz i somras lurade med kroppsfinterna bort Leo Väisänen helt och också Robert Ivanov var ute och cyklade där. Målet var visserligen vackert men visst var det en försvarmiss av Finland. Blåvitt har under senare tid och med den nykomponerade backlinjen haft hiskeliga problem att försvara straffområdet på ett sätt som håller klassen. Där har tränare Kanerva mycket att fundera över.
Markku Kanerva efter förlusten i kvalpremiären.
Højlund kan kanske vara lösningen på det anfallarproblem Danmark i viss mån lidit av under senare år. Ett land som tidigare fått fram spjutvassa spetsar som Elkjær och Tomassonm har haft problem att vaska fram något av yppersta klass längst fram men kanske att Højlund är svaret kungadömet längtat så innerligt efter.
Fram till 1-0 var Finland hyfsat med i matchen och laget kunde komma till några halvdana anfall och vinna lite boll då de danska blickarna kollektivt var riktade framåt i banan. Med 1-0 i ryggen kunde Danmark ta de lite lugnare och att jaga boll mot ett oerhört passningssäkert lag som dessutom spelar med rätt låg risk hör till de jobbigare uppgifterna i fotboll.
Robin Lod höll på att brösta in 2-0 till Danmark på stopptid men den fenomenale Hradecky var med på den projektilen också.
Danmark verkade full koll på läget också efter paus men så skickade Hradecky i väg en långboll då han skymtade Joel Pohjanpalos blonda hjässa långt uppe i planen. Pohjanpalo mötte perfekt och skarvade bollen till Teemu Pukki som hade massor med utrymme då de danska mittbackarna var ur position. En liten touch och sedan en perfekt passning till Oliver Antman som avslutade med första beröringen. Fem bollberöringar och 1-1.
Oliver Antman håller på att befästa sin plats i den finska startelvan.
Pukki var rätt osynlig i långa stunder, samma sak för Glen Kamara som inte riktigt kom till sin rätta mot de ettriga danskarna.
Det tog Danmark en liten stund att komma igen efter den smärre chocken men sen började spelet igen bölja mot det finska målet där Hradecky stod på öronen då han gjorde ett par riktiga idioträddningar.
Men ett lag som trycker på och har en glödhet avslutare i Højlund brukar få utdelning till slut. Nikolai Alho skarvade oturligt en hörna till Jonas Wind som nickade bollen till denna Højlund som orutinerade inhopparen Tuomas Ollila tappat helt och hållet. 2-1.
På stopptid satte sedan Højlund 3-1. Inte alls orättvist. Danmark har den individuella briljans Finland saknar och då Finland bjöd på ett par lite för enkla mål håller det inte hela vägen.
Rasmis Højlund kan vara lösningen på Danmarks forwardsproblem.
Finlands insats lämnade en del att önska men det är skäl att komma ihåg att Danmark är ett världslag trots ett dåligt VM. Och vissa sekvenser var hyfsat bra av Finland men de farliga avsluten uteblev. Utöver målet hade Joel Pohjanpalo ett läge men skottet gick rakt på målvakten Kasper Schmeichel. För att Finland ska kunna vinna mot lag som Danmark måste sådana chanser sitta. 
Då Finland besegrade Danmark i EM sommaren 2021 på Parken vann Danmark skotten med 22-1. Blixten slår inte ner på samma ställe två gånger även om Finland med allt flyt på sin sida en gång till kanske kunde ha fått med sig en poäng från den danska huvudstaden.  
Danmark borta var den på förhand sett svåraste matchen i detta kval och att förlora i Köpenhamn är ingen skam. Danmark brukar ytterst sällan förlora hemma. Nu fick Finland ingenting med sig från Parken. På fredagen lyfter planet mot ett regnigt och blåsigt Belfast där en av Finlands huvudmotståndare i gruppen väntar i form av Nordirland. Den matchen har Finland inte råd att förlora. Tre poäng där och EM-tåget ligger tryggt på rälsen som för Finland till den tyska sommaren 2024. Förlust eller oavgjort och Finland har fått just den mardrömsstart på kvalet man inte fick få.
Nordirland är inte närmelsevis ett så bra lag som Danmark är men nordirländarna är livsfarliga, eller dödsfarliga som dansken säger, hemma i Belfast. Gäller för Finland att dra på sig blåstället och gå in på planen och förbereda sig på 90 minuter av svett, Nordirland och blåmärken.

EM-kval

Danmark-Finland 3-1 (1-0)
Mål: Højlund 21 min 1-0, 53 min Antman 1-1, 82 min Højlund 2-1, 90+3 min Højlund 3-1.
Finland: Hradecky; Alho, Väisänen, Ivanov, Jensen (73 min Ollila); Lod (73 min Forss), Kairinen, Kamara, Antman (72 min Suhonen); Pukki, Pohjanpalo.
Kazakstan-Slovenien 1-2
San Marino-Nordirland 0-3

ANDRA LÄSER