262 haikudikter – och fler blir det

Bild: Mikael Bobacka

De öppna finlandssvenska haikumästerskapen inspirerar HBL:s läsare, men inte heller journalisterna på redaktionen kan hålla fingrarna i styr. Politiska reportern, ledarskribenten och musikredaktören har bytt den journalistiska prosan mot poesin.

När man betraktar strömmen av bidrag till HBL:s öppna finlandssvenska haikumästerskap blir det uppenbart att världens stora skeenden och nyheter tränger sig in i poesin. Bland de 262 bidrag som hittills flutit in återfinns till exempel namnet "Greta" inte mindre än fyra gånger. Andra hänvisningar till klimatfrågan förekommer i flera tiotals bidrag.

Juryn kan vidare konstatera att en överväldigande majoritet av bidragen uppfyller kriterierna för att kallas haiku, enligt mästerskapens liberala definition. Men som den bildningens fyrbåk vi är noterar vi att puritanen skulle identifiera många insända bidrag som senryū, vilket alltså är den japanska beteckningen för en kortdikt som till sin uppbyggnad är snarlik haikun, men som fokuserar på människa och samhälle i stället för natur – ofta med en mörk humor i bakgrunden.

Senryū-poeterna behöver dock intet frukta. I haikumästerskapen diskvalificeras man inte.

Och än finns det tid att delta. HBL tar emot bidrag fram till den 15 oktober. Därefter sammanträder urvalsjuryn och sedan får läsarna på HBL.fi rösta fram vinnaren.

"En flyr med lur mot örat"

Också på HBL:s redaktion har diktarglädjen infunnit sig. Men för just HBL-journalister är de öppna finlandssvenska haikumästerskapen stängda. Följande bidrag publiceras alltså utanför själva tävlingen, men som inspiration.

Först ut är Sylvia Bjon, vår politiska reporter som ofta har anledning att besöka Riksdagshuset, där följade poetisk-politiska iakttagelser är gjorda:

* * *

Debatt om våldtäkt

Nästan tomt ministerbås

Halvtom plenisal

* * *

Utskottsmöte slut:

En flyr med lur mot örat

Men skärmen är svart

* * *

Politik, ekonomi och miljö är frågor som engagerar vår nya ledarskribent Torsten Fagerholm, som också delar med sig av tre rader. Som vanligt riskerar poeten att avslöja sina innersta begär, och inte osökt väcks frågan ifall den gode Torsten är så medtagen av det hårda arbetstempot på redaktionen att han redan nu önskar sig ferier?

* * *

Drömmer semester

Fan också, Thomas Cook

Det blir staycation

* * *

Wilhelm Kvist heter redaktionens oförvitlige musikredaktör som under de senaste veckorna sysselsatt sig med att granska huvudstadsregionens orkestrar och könsbalansen på deras repertoar:

* * *

Ser hela tiden

hur kosmos expanderar

allt omvärderas

* * *

Framlidna kvinnor

knackar på sina kistlock

hotar mästare?

Skriv en haiku.

En haiku definierar vi som en treradig dikt med sjutton stavelser – men juryn bejakar regelbrott som kan motiveras med den poetiska friheten. Huvudsaken är att haikun fungerar i sin lilla helhet.

Skicka din haiku samt kontaktinformation till kultur@hbl.fi, eller till HBL Kultur (haikumästerskapen), Pb 217, 00101 Helsingfors.

Senast den 15 oktober vill vi ha din haiku.

HBL:s urvalsjury består av författaren och haikuexperten Robin Valtiala, litteraturredaktör Pia Ingström och kulturchef Fredrik Sonck. De kommer att välja ut 5–10 finalister som publiceras anonymt i tidningen och på HBL.fi den 21 oktober.

Därefter kan alla HBL-läsare rösta på sin favorit på HBL.fi.

Vinnaren tillkännages söndagen den 26 oktober på Helsingfors bokmässa.

Första pris är en sex månaders digital prenumeration på HBL samt två fribiljetter till Svenska Teatern, andra pris är en digital prenumeration på tre månader samt två teaterbiljetter, medan tredjepris är två teaterbiljetter. Fribiljetterna avser Svenska Teaterns egna produktioner och är giltiga inom 2019.

Också förtjänstfulla bidrag som inte går till final kan komma att publiceras.

Lycka till!

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning