Saudisk kronprins anmäls för journalistmord

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser anmäler den saudiske kronprinsen som ansvarig för mordet på Jamal Khashoggi och andra brott mot journalister i kungadömet.– Kronprinsen kan inte fly från sina brott för alltid, säger Khashoggis fästmö.

Den mördade saudiska journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild.
Kronprins Mohammed Bin Salman och fyra andra högt uppsatta saudier har av Reportrar utan gränser anmälts för brott mot mänskligheten.
En anmälan på över 500 sidor har lämnats in till åklagare i Karlsruhe i Tyskland. I den lyfts brott mot 35 journalister: den mördade Jamal Khashoggi och 34 andra som har fängslats i Saudiarabien, bland dem bloggaren Raif Badawi.

"Ett första steg"

I anmälan målas en bild upp av en verklighet där de saudiska journalisternas liv och frihet hotas av systematiska attacker, i synnerhet mot dem som rapporterar kritiskt mot den auktoritära regimen.
– Journalisterna har blivit offer för överlagt mord, tortyr, sexuella övergrepp, påtvingat bortförande, utomrättsligt frihetsberövande och förföljelse, säger Reportrar utan gränsers ordförande Christophe Deloire på en digital pressträff.
– De som har gjort sig skyldiga till brott mot journalister i Saudiarabien måste hållas ansvariga. Det här är ett första och förhoppningsvis historiskt steg.
Den tyska anmälan om brott mot mänskligheten möjliggörs av principen om universell jurisdiktion som ger en utländsk stat rätt att pröva allvarliga internationella brott.
Förutom kronprinsen riktar sig anmälan mot hans närmaste rådgivare Saud Al Qatani, den tidigare chefen för säkerhetstjänsten Ahmad Mohammed Asiri, generalkonsuln Mohammad Al Otaibi och underrättelseofficeren Maher Abdulaziz Mutreb.
– Vi uppmanar den tyska åklagaren att öppna en förundersökning av de brott som vi menar att de utpekade har begått, säger Deloire.

"Sanningen räcker inte"

Förra veckan offentliggjordes en rapport där amerikansk underrättelsetjänst slår fast att Mohammed Bin Salman personligen godkände mordet på regimkritikern Khashoggi. Han mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet 2018, när han skulle hämta ut äktenskapshandlingar.
– Sanningen har avslöjats, men det räcker inte. Kronprinsen måste straffas för sina brott, säger Khashoggis fästmö Hatice Cengiz på pressträffen.
– Vi måste kämpa för rättvisan. Världsledare måste se till så att kronprinsen inte accepteras, att han ställs till svars och omfattas av sanktioner.
ANDRA LÄSER