26-åring döms till tre års fängelse för guldstölden i Strängnäs kyrka

Bild: TT

En 26-årig man döms till tre års fängelse för sitt deltagande vid den spektakulära regaliestölden i Strängnäs domkyrka förra året.

En 22-årig man har redan dömts till 4,5 års fängelse för stölden av begravningsregalierna.

Den 26-årige mannen är enligt åklagare Isabelle Bjursten den andra person som vittnen såg vid stölden i somras. En 22-åring dömdes redan i februari för grov stöld sedan han erkänt att det var han som tagit de kulturhistoriskt ovärderliga föremålen.

Läs också: Oersättliga svenska regalier hittade på soptunna

Som bevis mot 26-åringen anförde åklagaren dna som hittats på de stulna begravningsregalierna. Dessutom hävdar hon att han gjort en swishbetalning från sin telefon till en man som bogserade männens flyktbåt efter en grundstötning.

26-åringen har varit häktad sedan i februari i år. Misstankar riktades mot honom sedan det stulna kyrkguldet återfunnits på en parkeringsplats.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54