Tysk ilska efter finalen: "Borde inte hända"

Det var besviket i Tyskland efter EM-finalförlusten mot England. Och förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg var rejält upprörd över en utebliven handssituation i första halvlek. – I en EM-final borde det inte hända, säger hon efter 1–2-förlusten.

Martina Voss-Tecklenburg var rejält besviken på en utebliven handssituation.
Det var runt en halvtimme in i matchen som Tyskland ropade på straff. Man ansåg att bollen studsade upp på armen på Englands lagkapten Leah Williamson.
Ställningen var då 0–0 och en straffsituation hade gett Tyskland ett gyllene läge att ta ledningen på Wembley.
Men det blev ingen straff och på presskonferensen efteråt var Martina Voss-Tecklenburg irriterad.
– Det finns beslut i fotboll som inte är korrekta. Men på den här nivån och i en EM-final borde det inte hända. Jag vill ha en diskussion kring det – varför kollade ingen på det? Varför fanns det ingen kommunikation kring det. Hade det hänt England hade jag inte heller varit nöjd, säger hon.

Pratade med Kirby

Även i det engelska lägret verkade vissa spelare ha trott att det skulle bli straff. I alla fall enligt Tysklands Lena Oberdorf som pratade med Englands Fran Kirby efter situationen.
– Jag såg det inte. Jag pratade med Fran Kirby om det och hon sade "Ni kommer få en straff", jag svarade "Oj, vad hände?", för jag såg inte situationen. Vi fick den inte men för att vara ärlig har jag inte sett straffen. Efteråt kan man säga att man borde ha haft den men i slutändan spelar det ingen roll, säger Oberdorf.
Tysklands vänsterback Felicitas Rauch:
– Vi har så många domare som tittar på det, så när de tittar på det litar jag på dem. Men jag har fått många meddelanden som säger att det var 80 till 90 procent hands. Som spelare vill man så klart ha den men det var inte anledningen till att vi förlorade i dag, säger hon.

"Väldigt tom"

Lena Oberdorf var precis som resten av det tyska laget rejält besviken efteråt.
– Jag känner mig väldigt tom. Jag har inte riktigt ord att beskriva vad som hände i kväll. I slutändan gjorde de fler mål än oss. I finalen måste man ha lite tur och det hade inte vi. England vinner i dag och de förtjänar det. Jag kan bara säga grattis till dem och fira ordentligt, säger Oberdorf.

Vad säger du om er turnering – är det ett steg framåt för Tyskland?

– Ingen förväntade sig att vi skulle vara här i finalen. Vi visade att vi är ett topplag och ska visa det i VM nästa år. Nu måste vi förbereda oss och ha rätt fokus

Fakta | Tyskland

+ Resultat i EM 2022:
Tyskland–Danmark 4–0, gruppspel
Tyskland–Spanien 2–0, gruppspel
Finland–Tyskland 0–3, gruppspel
Tyskland–Österrike 2–0, kvartsfinal
Tyskland–Frankrike 2–1, semifinal
England–Tyskland 2–1 (efter förlängning), final
+ Världsrankning: 5.
+ Meriter: Ett OS-guld, två VM-guld och hela åtta EM-guld. Tyskland och mästerskap är en minst sagt fungerande kombination och inget lag har vunnit fler Europamästerskap.
Senaste EM-guldet var 2013 och senaste mästerskapsmedaljen var OS-guldet i Rio de Janeiro 2016.
Källa: TT

ANDRA LÄSER