"Landet som icke är" – för barn och ungdom, vuxna och gamla

Vi tog emot en insändare som vi på grund av det litterära innehållet publicerar här. En påminnelse om att det lönar sig också för "vuxna och gamla" att botanisera bland barn- och bilderböcker. Och uttryckligen fysiskt, i bokhandeln och i mässornas excess, sen när den igen unnas oss!

15.11.2020 06:00 UPPDATERAD 15.11.2020 19:08
"Mia Österlund skrev i HBL den 19 oktober bra om Kristina Sigunsdotters och Clara Dackenbergs texter och illustrationer i ovannämnda bok, som är inspirerad av Edith Södergrans liv och diktning. Det är en mycket läsvärd och sevärd bok med ett ypperligt, känslofullt samspel mellan ord och bilder. Jag blev både tagen och tacksam. Ett tack även till Förlaget M.
Landet som icke är ges ut som 'barnbok'. Men det är viktigt att betona att boken kan – och bör – läsas och ses av alla: både av barn och ungdom samt av vuxna och gamla. Edith, hennes mor, 'systern', hemmet i Raivola, sjukdomen, sjukhusvistelserna och diktandet skildras både lyriskt och realistskt – ingen som öppnar boken kan undgå att gripas av den. Själv inspirerades jag att (åter en gång) återvända till böckerna av och om Edith på bokhyllan. Under mitt namn i en av dem har jag antecknat året 1945 – ett år som, efter krigsåren och min egen militärtjänstgöring, fylldes av läsning, nya vänner och de första egna alstren.
Jag upprepar: Ingen är för gammal för att uppleva denna 'barnbok'.

ANDRA LÄSER