Ryssland bereder sig på motanfall

Ryska styrkor förstärker sina positioner och gräver ner sig i Charkivregionen i norr och längs den södra fronten, uppger Institute for the Study of War i sin senaste uppdatering.

Ryskstödda separatister i Donetsk förbereder sig på att anfalla ukrainska styrkor i närheten.
Gustav Sjöholm/TT
21.05.2022 09:05 UPPDATERAD 21.05.2022 10:41
Det kan vara ett tecken på att Ryssland förbereder sig på ett större ukrainskt motanfall där och att konflikten kan bli utdragen.
Ryssland närmar sig också staden Sievjerodonetsk i Luhansk genom anfall norr, väst och söder om staden, enligt den USA-baserade tankesmedjan.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin ska leda ett nytt Ukrainamöte på måndag. Till skillnad från mötet i tyska Ramstein i april blir det den här gången ett virtuellt möte, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon.
Fler än 40 länder kommer att medverka på mötet, enligt USA. Samtliga länder har på olika sätt hjälpt ukrainska försvaret och på dagordningen står bland annat framtida hjälp.
Innan mötet inleds kommer Austin att prata med sin ukrainske motsvarighet Oleksij Reznikov för att diskutera Ukrainas behov.
Tidigare har Ukraina bland annat bett om fler avancerade sjömålsrobotar. Det har spekulerats i att antingen amerikanska Harpoon eller norska NSM skulle kunna användas av Ukraina för att försöka att bryta den ryska blockaden i Svarta havet.

"Helt befriat"

Under fredagen hävdade Ryssland att Mariupol är "helt befriat". Ukrainska soldater har i månader hållit sig kvar i stålverket Azovstal i den strategiskt viktiga hamnstaden men ska nu ha evakuerats och förts till ryskkontrollerat område.
Det har inte bekräftats från annat håll att samtliga ukrainska soldater har lämnat Azovstal.
Ryssland har beskrivit utvecklingen som en kapitulation från ukrainskt håll medan Ukraina säger att soldaterna i stålverket evakueras efter att till fullo utfört sitt uppdrag att binda upp ryska styrkor.
USA:s kongress har också godkänt ett lagförslag som innebär 40 miljarder dollar i nödhjälp till Ukraina. Problemet är bara att presidenten måste underteckna förslaget, och han befinner sig i Sydkorea. Enligt The New York Times ska problemet lösas genom att en medhjälpare tar en papperskopia, sätter sig på flyget till Sydkorea, och låter presidenten skriva på det under statsbesöket.

ANDRA LÄSER