Ovanliga bränslestölder i västra Nyland – ”Det handlar om hundratals liter ur stora fordon” säger polisen

Stora mängder bränsle har stulits ur fordon och bränslebehållare på byggarbetsplatser i Västra Nyland under september. Polisen utreder sju olika fall av stöld, där tjuvarna har kommit över tusentals liter bränsle.

En rad byggarbetsplatser runtom i Västra Nyland har drabbats av stora bränslestölder under september. Gärningsmännen har nattetid stulit diesel och brännolja ur lager och fordon.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
30.09.2022 05:00
I Vichtis stals över 5 000 liter bränsle ur ett lager och i ett annat fall stals över 1 000 liter brännolja ur en grävmaskin. Enligt polisen finns en gemensam nämnare mellan de olika bränslestölderna – det handlar om ovanligt stora mängder på en gång.
– Vi pratar om hundratals, till och med tusentals liter bränsle, säger kriminalkommissarie Robin Huldén vid Lojopolisen.
Polisen i Västra Nyland utreder nu sju bränslestölder som har utförts i Lojo, Vichtis och Raseborg under september, i huvudsak nattetid. I dessa fall handlar det alltså inte om bränslestölder från bensinstationer, utan diesel och olja har stulits direkt ur stora arbetsfordon och bränsleförråd som har funnits på byggarbetsplatser.
– I samtliga fall har korken till bränslebehållaren söndrats och sen har gärningsmännen pumpat ut bränslet. Stölderna har inträffat under hela september, med många dagars mellanrum. Vi misstänker att åtminstone en del av stölderna är utförda av samma liga, säger Robin Huldén.
Om man jämför mängden stölder under de senaste veckorna med antalet under hela året kan polisen notera en klar topp nu i början av hösten. Det är vanligt att en viss typ av brott sker i klungor. I somras stals bränsle ur många båtmotorer i småbåtshamnar i Västra Nyland, men det var enligt polisen en helt annan nivå av brottslighet.
– Dessa nu aktuella fall har inget gemensamt med sommarens bränslestölder i vår region. Då räknades stöldgodset i tiotals liter och de utfördes i småbåtshamnar. Nu pratar vi om helt andra mängder av bränsle, säger Huldén.

Lås och kamera hjälper något

Det är svårt att förebygga brott och stölder av det här slaget. Det finns ändå ett par saker som man kan göra för att undvika stölder, eller åtminstone underlätta utredningen av dem. 
– Stora mängder bränsle borde förvaras bakom lås och bom, exempelvis så att fordonen står parkerade på ett slutet område. Det lönar sig också att kolla vilka alla som har tillgång till nycklar till dessa byggplatser, tipsar Robin Huldén.
Också kameraövervakningen gör nytta, Robin Huldén säger att polisen har mycket större chanser att komma gärningsmännen på spåren om det finns videoinspelningar från området.
Det är för tidigt att säga huruvida stölderna handlar om en lokal brottsvåg i Västra Nyland eller om de är en följd av det högra bränslepriset och att motsvarande brott har utförts runtom i hela Finland.
– Vi måste vänta och se tills vi får brottsstatistiken för september från hela landet innan vi kan dra några sådana slutsatser, säger Robin Huldén.

ANDRA LÄSER