Antti Kurvinen ersätter Annika Saarikko som forsknings- och kulturminister

Centerns ordförande Annika Saarikko efterträder i sin tur Matti Vanhanen som finansminister.

Antti Kurvinen och Annika Saarikko får nya ministerposter. Det står klart efter Centerns möte på onsdagen.

Centern föreslår Antti Kurvinen, ordförande för partiets riksdagsgrupp, som ny forsknings- och kulturminister. Kurvinen kommer från Kauhava och har suttit i riksdagen sedan 2015 som ledamot från Vasa valkrets.

Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp samt partiets delegation i Europaparlamentet samlades till möte på onsdagsmorgonen för att besluta om ministerutnämningar. Kurvinen var partiordförande Annika Saarikkos förslag till ministerposten och på en presskonferens efter mötet sade Saarikko att valet var enhälligt. Presskonferensen direktsändes av flera medier.

Kurvinen ersätter Saarikko som forsknings- och kulturminister. Saarikko efterträder i sin tur Matti Vanhanen som finansminister. Vanhanen har redan tidigare meddelat att han inte tänker sitta som finansminister hela regeringsperioden.

Också valet av partiets nya finansminister var enhälligt, sade Saarikko på onsdagen.

Tills vidare är Kurvinen och Saarikko ännu Centerns kandidater till ministerposterna. På presskonferensen sade Saarikko att statsrådet och republikens president utnämner de nya ministrarna på torsdag.

På statsrådets svenskspråkiga webbplats fick Saarikko dock redan titeln finansminister för en kort stund på onsdagsmorgonen. Titeln ändrades snabbt tillbaka till forsknings- och kulturminister.

Centern har fem ministerposter i Sanna Marins (SDP) regering. Partiets övriga ministrar är försvarsminister Antti Kaikkonen, jord- och skogsbruksminister Jari Leppä och näringsminister Mika Lintilä.

Vem som efterträder Antti Kurvinen som ordförande för Centerns riksdagsgrupp är tills vidare oklart. På presskonferensen betonade Kurvinen att riksdagsgruppen fattar beslutet självständigt.

ANDRA LÄSER