Akut brist på syrgas i virusets Peru

Köerna ringlar långa på flera håll i Peru, där människor desperat försöker få tag på syrgas till sina covidsjuka anhöriga som kämpar med andningen.

En man sover på tomma syrgasbehållare i väntan på att ett försäljningsställe i Villa El Salvador i Limas utkanter ska öppna. Bilden är från i torsdags.
Den andra coronavågen som sveper över Sydamerika har gjort bristen på den viktiga viktiga syrgasen allt mer akut i många länder i regionen. Efterfrågan har ökat med 200 procent i Peru den senaste tiden, enligt regeringen.
I det fattiga området San Juan de Lurigancho, i huvudstaden Limas nordöstra utkant, väntade över 200 personer på lördagen utanför en ny syrgasstation som upprättats av kommunen. För att få ut en ranson behöver de köande visa läkarintyg och kopior av patientens identitetshandlingar.
Precis som vid många ställen där syrgas säljs bevakas platsen av poliser.
Utanför Criogas i Limas grannstad Callao rapporteras om hur vissa köar i flera dagar för att få påfyllning. Företaget har infört kontroller för att försöka stoppa hamstring och vidareförsäljning, och fyller bara upp behållarna till hälften för att gasen ska räcka till fler köpare.
Samtidigt skakas regeringen av avslöjanden om att en rad toppolitiker gått före i vaccinkön. I fredags gjordes polistillslag mot hälsodepartementet och två universitetskliniker, som en del i utredningen

ANDRA LÄSER