Polisen: En av de misstänkta för terroristbrott släppt ur häktet

En av de fem män som häktats misstänkta för terroristbrott i Kankaanpää har släppts på fri fot, meddelar polisen.

Polisen höll en presskonferens om de misstänkta terroristbrotten och häktningarna förra veckas fredag. Nu har den man som häktats på lägre misstankegrad släppts ur häktet. På bilden förundersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Toni Sjöblom.
För en vecka sedan häktades fem män i Satakunta tingsrätt misstänkta för terroristbrott. Nu har en av de misstänkta släppts på fri fot, meddelar polisen i sydvästra Finland. Polisen misstänker att männen planerat ett terrordåd.
Det handlar om en 25-åring och den enda av de fem som häktades på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt. Han häktades misstänkt för förberedelse till brott som begås i terroristiskt syfte, de övriga också för uppsåtligt sprängämnesbrott i terroristiskt syfte.
Efter en häktning enligt den lägre misstankegraden har polisen en vecka på sig att hitta bevis för en misstanke på sannolika skäl. Polisen skriver i ett pressmeddelande att förhören och det övriga förundersökningsmaterialet hittills inte gett skäl till det för mannens del.
"Därför har den misstänkta i dag släppts fri efter beslut av förundersökningsledaren."
Han har inte heller försatts med reseförbud.
Polisen betonar att 25-åringen fortfarande är misstänkt för terroristbrott. Bedömningen är att han inte utgör en fara för omgivningen.
De fem männen bor alla i Kankaanpäätrakten. Polisen misstänker att de bildar en högerextrem gruppering inom accelerationism, en våldbejakande gren av nynazism.
Det är första gången finsk polis utreder ett misstänkt högerextremt terroristbrott.
ANDRA LÄSER