Greta Lignell insåg att hon inte bara ville viska repliker

Kändisviolinisten Raakel Lignells barn har fått som råd att inte börja jobba inom kulturbranschen om de hittar andra alternativ. Men om sådana inte dyker upp? Kör så det ryker! Dottern Greta har ett år kvar innan hon utexamineras som skådespelare.

Greta Lignell syns i föreställningen Private Dancer under Hangö Teaterträff i sommar.
Jonas Forsbacka
13.05.2022 06:00 UPPDATERAD 13.05.2022 09:15
Greta Lignell, 27, insåg att hon drömde om att bli skådespelare för några år sedan när hon jobbade som sufflör på Lilla Teatern i Helsingfors. Hon fascinerades av scenkonstens stora rörelser, och processerna som uppstår inom en föreställning mellan den första repetitionen och premiären.
– Jag insåg att jag inte bara ville viska replikerna, säger Greta.
När hon blev antagen 2018 till det svenska programmet i skådespelarkonst vid Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors skrev Ilta-Sanomat en artikel med rubriken: "Nicke och Raakel Lignells dotter Greta blev antagen till Teaterhögskolan – skådespelarpappan avslöjar metoderna under uppfostran".
– Jag insåg ganska sent att jag drömde om att bli skådespelare. Mina föräldrar har uppfostrat mig och mina syskon så att de har önskat att vi får göra det vi njuter av att göra, vad det än är, säger Greta.
Samtidigt konstaterar hon att hennes mammas långa karriär som violinist även fick henne själv att spela instrumentet i 10 års tid.
– Det är självklart att jag har blivit influerad av mina föräldrar. Jag har också haft lyxen att personerna i min närhet har tagit med mig på teater.

Spelar på Lilla Teatern

Raakel är känd som violinist och programledare och tog sig till semifinal i dansprogrammet Tanssii tähtien kanssa för snart 10 år sedan, medan Nicke är skådespelare som synts både på teaterscener och i filmer på finska och svenska, senast som Frej i Den svavelgula himlen i fjol.
– Kretsarna är små inom den finlandssvenska teaterbubblan så folk verkar allmänt medvetna om att det inte är ovanligt att man har någon slags koppling till andra inom branschen, säger Greta.
Greta jobbar för tillfället med Rasande Stillestånd på Lilla Teatern. I föreställningen medverkar magisterstuderande från Teaterhögskolan och Stina Engström, lektor i skådespelarkonst. Rasmus Slätis har regisserat föreställningen vars texter är hämtade ur bland annat Edith Södergrans dikter och Hagar Olssons roman På Kanaanexpressen.
Rasande Stillestånd spelade mellan den 10 och 14 maj på Lilla Teatern i Helsingfors.
Föreställningen är det andra ensembleprojektet som Greta och hennes kurskamrater har fått möjlighet att framföra inför publik. Under sommaren i fjol satte de upp Shakespeares Trettondagsafton på Skärgårdsteatern under en lucka i pandemibegränsningarna.
– Det var helt otroligt att vi fick ha över 100 personer i publiken!
Greta berättar att hon och hennes kurskamrater, som har fyra år bakom sig och ett år kvar till examen, fortfarande funderar över hur det riktigt har varit att studera till skådespelare under pandemin.
– Den här frågan blir snabbt rätt filosofisk. Är teater något man kan göra utan en närvarande publik i samma rum? Jag vet inte riktigt om jag tycker det. För mig är det svårt att tänka att strömningar och livesändningar räcker till som alternativ, även om det ska finnas plats för det också.

Drömmaren

I Rasande Stillestånd spelar Greta och flera andra ur ensemblen en rollfigur som kallas Drömmaren.
– Drömmaren vill frigöra sig från det gamla snarare än att följa gamla konventioner och hierarkier. Det är en person som dras till det kollektiva, säger Greta.
Hon konstaterar att samarbetsprojekt som det mellan Teaterhögskolan och Lilla Teatern är väldigt viktiga för henne och hennes studiekamrater.
– Att få ett större grepp om hela maskineriet är jätteviktigt, och att jobba med proffs som hållit på länge inom branschen.
De sista föreställningarna av Rasande Stillestånd spelas på fredag 13.5 klockan 19 och på lördag 14.5 klockan 13 och 18.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

– Jag drömmer om att få jobba på många språk och sjunga mera. Musikteater är något jag skulle vilja testa göra. Film intresserar också.

Greta Lignell

Ålder: 27.
Är bosatt i Tölö i Helsingfors, och uppvuxen i Sibbo.
Familj: Mamma Raakel Lignell, pappa Nicke Lignell. Tvillingsystern Edith, storebror Joel, storasyster Leila och lillebrorsan Eliel.
Inleder sista året på magisterprogrammet i skådespelarkonst på svenska vid Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors i höst.
Har tidigare jobbat som personlig assistent och studerat Steinerpedagogik ett år vid Snellman-korkeakoulu.
Gjorde sin första roll på finska i föreställningen Aikuisten esitys som var ett samarbete mellan Q-teatern och regiprogrammet vid Teaterhögskolan i april.
Aktuell med föreställningen Private Dancer som hon och hennes kurskamrater framför under Hangö Teaterträff i sommar i regi av Lidia Bäck.
Rättelse fredag 13.5 klockan 09.14: Pia Runnakko medverkar inte i Rasande Stillestånd.

ANDRA LÄSER