Brittisk operachef föreslås bli ny konstnärlig ledare för Nationaloperan – har gjort succé på Nya Zeeland

Den brittiska operachefen och regissören Thomas de Mallet Burgess föreslås bli ny konstnärlig ledare för Nationaloperan i Finland. Beslutet fattades av styrelsen för stiftelsen av operan och baletten på tisdagen.

Thomas de Mallet Burgess föreslås bli ny konstnärlig ledare för Nationaloperan. De slutliga beslutet sker den 11 oktober.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
27.09.2022 15:10 UPPDATERAD 27.09.2022 15:11
Av intresserade för jobbet förutsattes kännedom om operakonst, konstnärliga visioner och ledaregenskaper samt förmågan att påverka i det finländska samhället.
– Av många goda kandidater uppfyllde Thomas bäst alla kriterier. Han har starka ledaregenskaper och konstnärliga visioner om hur operan ska utvecklas och nå ut till en bredare publik. Han har ett brett nätverk och meriter av långsiktig och ekonomiskt hållbar planering. Av honom skulle vi få en visionär som modigt utvecklar operans framtid, säger Nationaloperans chef Gita Kadambi i ett pressmeddelande.
Thomas de Mallet Burgess, som är född 1964, har sedan 2018 varit chef och konstnärlig ledare för operan på Nya Zeeland. Innan det jobbade han som chef för gruppen Lost & Found-opera i Australien. Han har också regisserat operaproduktioner i Kanada, Storbritannien och på Irland. Under de Mallett Burgess period som chef för den nyzeeländska operan har han jobbat med att nå till yngre åskådare, vilket lyckades i en uppsättning av Georg Friedrich Händels opera Semele där en stor del av publiken var under 25-åringar. 
Härnäst ska styrelsen för operan och baletten höra de olika personalgrupperna och fattar sedan ett beslut om utnämningen den 11 oktober. Om Thomas De Mallet Burgess utses är hans kontrakt fyraårigt från och med augusti 2023 med en option på en treårig förlängning. Den nuvarande konstnärliga ledaren Lilli Paasikivis tioåriga period för Nationaloperan tar slut i juli 2023.

ANDRA LÄSER