Greklands krisstöd upphör – utmaningar väntar

Från och med måndag ska Greklands ekonomi officiellt stå på egna ben. Då upphör landets tredje och sista stödprogram efter flera år av impopulära åtstramningsåtgärder.

En äldre kvinna handlar frukt och grönsaker i Aten. Många grekiska pensionärer är missnöjda med de åtstramningar som har gjorts under åren av stödprogram.
19.08.2018 10:50
Sedan 2010 har Grekland sammanlagt tagit emot 289 miljarder euro i nödlån från euroländer, EU och IMF. Nödlånen villkorades av hundratals inrikespolitiskt omstridda grekiska avregleringar samt skatte- och pensionsreformer, som bland annat har lett till radikalt försämrade realinkomster för de flesta greker. Arbetslösheten steg bland annat till över 27 procent.
Men nu växer ekonomin och i maj låg arbetslösheten på under 20 procent för första gången sedan 2011. Samtidigt återstår stora utmaningar för landet, vars skuldbörda bland annat har svällt till omkring 180 procent av BNP. I juni beslutades om skuldlättnader för att stärka betalningsförmågan och förtroendet på marknaden.

ANDRA LÄSER