MGP-finalen i gång

I kväll gäller det. Sju soloartister, två duor och en trio – så ser upplägget ut inför årets final i MGP eller Melodi Grand Prix, barnens egen melodifestival. Finalen direktsänds på Yle Fem klockan 18.

MGP 2019 blir en färgsprakande show på lördagskvällen i Yles tv-studio i Böle och i tv-rutorna runtom i Svenskfinland. På bilden showens dansare som valts ut genom projektet Make You Move.
Efter en stark tjejdominans under de senaste åren har killarna hittat tillbaka till musiken och MGP i år – inte mindre än åtta av de sammanlagt fjorton sångarna i Melodi Grand Prix är pojkar.
– Det går i vågor, i år har vi lyckats få med många pojkar och det är roligt. Det betyder att vi har mycket rap på repertoaren, killarna har hittat rapmusiken, säger programmets projektledare Christel Wunsch på Yle.
Musikutbudet i årets sång- och låtskrivartävling för unga är överlag mångsidigt, bedömer Wunsch, stilarna varierar från disco till folkmusik och irländska vibbar.

Märta blev tvåa

MGP-finalen leds som vanligt av rutinerade Jonathan "Jontti" Granbacka, känd sedan många år tillbaka. Med sig på scenen har han två damer, Radio Extrems journalist Märta Westerlund och 15-åriga MGP-reportern Tyra Wingren som följer upp händelserna bakom kulisserna. Tyra har skött rapporteringen på Instagramkontot @hajbooo under finalveckan och står snart beredd att intervjua årets vinnare.
Märta Westerlund är ny som programledare i MGP, men musikprogrammet i sig är ingalunda nytt för multitalangen Märta, som till vardags sitter i Radio Extrems morgonstudio och väcker lyssnarna till en ny dag.
– Jag har uppträtt i MGP som artist, det var år 2008 och jag var med i ett band. Det gick jättebra för oss, vi blev tvåa och på den tiden fick vinnarna åka till en nordisk final, så vi reste till Danmark, det var kul, minns Märta om sin tidiga musikkarriär.
Nu stiger hon i nya stövlar och på lördagskvällen ska hon tillsammans med Jontti lotsa både artister och publik genom den spännande finalen.
– Det kommer att bli superroligt! Just nu är stämningen fantastisk, barnen verkar inte ett dugg nervösa när de för första gången får öva på sina låtar på scenen, de peppar varandra som om de alla var gamla bästisar. Vi har gott om tid inför finalen, men visst kommer det att vara mera nervöst på lördag. Det blir en glädjefest, förutspådde Märta Westerlund inför finaldagen.

Gratis biljetter

Finalen hålls klockan 18 på lördag kväll i en av tv-studiorna i Böle. Både genrepet och finalen är öppna för publiken, men alla biljetter till finalen är dessvärre redan bokade. I skrivande stund finns fortfarande lediga platser till genrepet, som börjar klockan 14 på eftermiddagen.
– Biljetterna är gratis men man måste boka dem i förväg på Hajbos webbsida. Det lönar sig att gå in och kolla om det kommer avbokningar, också till finalen, tipsar Wunsch.
MGP-finalen sänds direkt på Yle Arenan och i Yle Fem lördagen den 5 oktober klockan 18.

Här är årets artister:

[article_image index="3" format="original" align="right"]

Milla: Ljud. 12-åriga Milla Pirjetä från Vanda är helt finskspråkig men går i svensk språkbadsskola. Hon skrev sin låt "Ljud" först på engelska och översatte den sedan till svenska. Låten handlar om livet och jämlikhet.
Siri: För mig. 13-åriga Siri Norrgård från Vasa har skrivit sin första låt "För mig" enkom för MGP, refrängen till låten kom hon på när hon var i duschen. Siri har sjungit så länge hon kan minnas.
The L.A.W.: För mig. Åbotrion The L.A.W. består av 12-åringarna Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke. Alvar sjunger och spelar gitarr medan Loke spelar trummor och Wilson spelar bas. Deras låt "För dig" kom till när Loke spelade ett riff på piano. Låten handlar om kärlek.
Valter & Asta: Jag klarar mig själv. Vasaduon Valter Klockars och Asta Sharma, båda 12 år, lyssnar helst på popmusik, kanske kryddat med r'n'b eller rock. De deltog i MGP:s musikläger och jobbade tillsammans i tre dagar i en musikstudio för att göra låten “Jag klarar mig själv”.
Walter: Se alltid framåt. 11-åriga Walter Wilkman från Ingå har sjungit i fem år. Hans låt "Se alltid framåt" kom till hemma i soffan och handlar om vänskap, om att se bort från allt som är dåligt för en.
Wilma: Mardrömmar. 11-åriga Wilma Nylund från Åbo har sjungit så länge hon kan minnas och har skrivit två låtar. Låten “Mardrömmar” kom till när hon lyssnade på Saara Aaltos låt Monsters och blev inspirerad av den.
Ida MM: Disco. 10-åriga Ida Mansikka från Helsingfors är den yngsta deltagaren i årets MGP. Hennes låt kom till när hon tänkte på något hon gillar att göra, därav också låtnamnet “Disco”.
No Wifi: Online. Duon från Närpes består av 12-åriga Melvin Nordman och Oliver Svarvar. Artistnamnet kommer från att Oliver hade en skjorta med en wifi-symbol och ordet "NO" och Melvin kom på idén att sätta ihop dessa två. "Online" handlar om chattande och nätspel.
Ollie: The World We Live In. 14-årige Oliver Takanen från Karleby har redan hunnit sjunga i sju år och hans raplåt “The world we live in” handlar om livet. Oliver hade inte berättat för någon att han sökt till MGP.

Ingen show utan dans

De tio dansarna som uppträder tillsammans med finalisterna sätter extra färg på finalshowen. Dansarna har valts ut genom projektet Make You Move:
Alva Hindersson, 10 år, Pargas
Oliver Brandt, 11 år, Esbo
My Vauras, 13 år, Mariehamn
Bianca Huhtamäki, 13 år, Vasa
Minea Harrikari, 12 år, Helsingfors
Mira Lill, 10 år, Jakobstad
Daniela Wiksten, 13 år, Helsingfors
Benjamin Thorström, 13 år, Esbo
Nadya Mattson, 12 år, Esbo
Amelia Öström, 13 år, Esbo
ANDRA LÄSER